Yle: Lakivaliokunta päättää tiistaina tasa-arvoisen avioliittolain valmistelusta (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • Homopallero
  • Homopallero
  • 21.2.2013 16:58
Minusta on sinänsä jo vahva merkki, että aloitteen käsittelyynotosta aiotaan äänestää vaikkei sillä ole sitä kiireellisen statuksen vaatimaa sataa allekirjoittajaa.

Jos valiokunnan jäsenet pitävät sanansa vaalikoneissa, aloite otetaan käsittelyyn ainakin äänin 9-8.
On tärkeää että kansalaisaloite käynnistetään 19.3. lakivaliokunnan äänestystuloksesta riippumatta - muuten mikään ei estä valiokuntaa tosiasiassa edelleen hautaamasta hanketta muiden asioiden alle. Lisäksi yli 50000 allekirjoittajaa luo painetta eduskunnalle äänestää lakialoitteen puolesta.
  • 3 / 3
  • Xx_Val_xX
  • 21.2.2013 23:37
Tämänkin pitäisi vaikuttaa, sillä se on samaan lakialoitteeseen kuin tasa-arvoinen avioliittolaki:

Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu vaatii Suomelta toimia sukupuolivähemmistöjen hyväksi
Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muiznieks julkaisi 25.9. raportin Suomen ihmisoikeustilanteesta. Valtuutettu vieraili Suomessa tarkastusmatkalla kesäkuussa. Valtuutettu haluaa parantaa sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustilannetta Suomessa.


Valtuutettu kehottaa Suomea poistamaan lisääntymiskyvyttömyyden ja naimattomuuden transsukupuolisten henkilöiden sukupuolen vahvistamisen ehtoina. Hän vaatii, että intersukupuolisten henkilöiden, mukaan lukien intersukupuolisten lasten, suojelun tarve on arvioitava. Seta ja muut kansalaisjärjestöt ovat vaatineet Suomea puuttumaan näihin ihmisoikeuskysymyksiin, mutta toimenpiteet jätettiin hallituksen hyväksymän Kansallisen ihmisoikeustoimintaohjelman ulkopuolelle keväällä 2012.



Ihmisoikeusvaltuutetun mukaan yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistamisessa seksuaalisen suuntautumisen syrjintäsuojan puutteet on korjattava ja yhdenvertaisuuslain valvonta on järjestettävä riippumattoman valtuutetun muodossa myös työelämän osalta. Transihmisten ja intersukupuolisten henkilöiden syrjintäsuoja on turvattava.



Muiznieks pitää homofobisten viharikosten kieltoa rikoslaissa tervetulleena, mutta kehottaa Suomea lisäämään lakiin nimenomaisen kiellon myös transfobisten rikosten osalta.



Raportin mukaan hallituksen tulisi arvioida, onko keväällä asetettu ministeriöiden välinen ihmisoikeusyhteyshenkilöiden verkosto riittävä rakenne seksuaali- ja sukupuolivähemmistökysymysten koordinointiin, vai tulisiko tehtävä antaa erityisesti jollekin ministeriölle.



Ihmisoikeusvaltuutettu tekee raportissaan esiin tärkeitä suosituksia keskeisistä ihmisoikeuskysymyksistä. Seta toivoo, että hallitus toimeenpanee suositukset viipymättä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriössä on jo tammikuussa tehty päätös työryhmän perustamisesta sukupuolen vahvistamista koskevan lain uudistamista varten, mutta työryhmää ei ole vieläkään asetettu.



Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetun Nils Muiznieksin raportti Suomen ihmisoikeustilanteesta: https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1977837