Englannissa jatkuu tänään parlamenttikeskustelu homoavioliitosta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 8

Tänään Lontoossa alkaa homoavioliittoa koskevan lain toinen käsittely. Laki koskisi Englantia ja Walesia, mutta ei Skotlantia, jolla on oma avioliitto-oikeus. Laki oli ensimmäisessä käsittelyssä tammikuun 25. päivänä 2013.

Lakiehdotuksessa on laajoja poikkeuksia henkilöille, jotka eivät uskonnollisista syitä halua olla tekemisissä homoavioliittoon vihkimisen kanssa. Englannissa (mukaanlukien Wales) avioliitto voidaan solmia maallisesti maistraatissa tai hengellisesti kirkossa. Church of England ja katolinen kirkko vastustavat raivoisasti homoavioliittoja. Muilta uskontokunnilta on tullut jo vuosien ajan myönteisempiä kannanottoja.

House of Common eli parlamentin alahuone on tässä kysymyksessä poistanut velvollisuuden äänestää puolueen linjan mukaan, eli kyseessä on omantunnon asia. Kuitenkin uskotaan, että David Cameronin konservatiivisen halllituksen esitys saa taakseen riittävästi ääniä. Viime päivinä on epävarmoja kansanedustajia kalasteltu ja painostettu epätavallisin menetelmin. On mm. lähetelty vihamielisiä sähköpostiviestejä, joissa uhataan rikinkatkuisella helvetintulella niitä, jotka asettuvat homoliittojen puolelle.

Skotlannissa homoliittolaki tulee parlamenttiin seuraavan kerran maaliskuun lopulla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

8 kommenttia

Alahuoneen istunto alkaa klo 13.30 ja avioliittolain käsittelyn on määrä alkaa klo 14.45 Suomen aikaa.

Tästä linkistä pääsee suoraan lähetykseen. Uskoisin sen näkyvän Suomessakin:
http://www.parliamentlive.tv/Main/Player.aspx?meetingId=12403

Kun Britannian parisuhdelaki, joka antaa lähes samat oikeudet kuin avioliitto, tuli voimaan vuonna 2004, noin 40 % kansasta vastusti sitä. Tällä hetkellä vastustajia on enää 8 %. Veteraanipoliitikko kertoi, että kunhan tämä avioliittolaki saadaan viimein vihdoin voimaan, muutaman vuoden kuluttua useimmat pitävät sitä itsestäänselvyytenä.

Alahuoneessa on 649 paikkaa tällä hetkellä. Suurimpien puolueiden edustajamäärät:
- konservatiivit 303
- työväenpuolue 255
- liberaalidemokraatit 57
http://www.parliament.uk/mps-lords-and-offices/mps/state-of-the-parties/

Lakia vastustava ja muutenkin homovastainen edustaja arvioi, että äänestystulos on suunnilleen 400-249 lain puolesta. Koska vain osa edustajista on ilmaissut kantansa julkisesti, tämänpäiväinen käsittely ja äänestys, jos siihen päästään vastustajien puheenvuorojen jälkeen, on mielenkiintoista seurattavaa.
Poliittinen peli kovenee äänetyksen lähetessä.

Poliittinen kommentaattori Iain Dale, joka itse on homo, julkaisi kannanoton joka on kovan luokan uhkaus. Dale on entinen konservatiivipoliitikko. Hän kertoo tietävänsä, että niiden parlamentin jäsenten joukossa, jotka ovat ilmoittaneet äänestävänsä tasa-arvoista avioliittolakia vastaan, on homoja. Osa näistä on [hetero]avioliitossa, mutta heillä on ulkopuolinen suhde samaa sukupuolta olevaan henkilöön.

Dale itse ei kannata outtaamista, mutta hän tietää joillakin muilla ihmisillä olevan toisenlainen kanta asiaan!

***

GayStarNewsin uutinen: Kansanedustajia, joilla on homosuhteita, aikovat äänestää tasa-arvoista avioliittolakia vastaan.

http://www.gaystarnews.com/article/mps-having-gay-affairs-plan-vote-against-marriage-equality040213