Gene Robinson jäi eläkkeelle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
Kuva Youtubessa julkaistusta puheenvuorosta


New Hampshiressä valittiin vuonna 2003 piispaksi avoimesti homo Gene Robinson. Se jakoi pahasti anglikaanista kirkkoa. Anglikaanikirkon ylin johtaja, Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams varoitteli homojen ja lesbojen pääsystä piispoiksi, ja pelkäsi sen uhkaavan jopa Amerikan episkopaalien jäsenyyttä anglikaanikirkon yhteydessä. Amerikassa anglikaaniseen kirkkoon kuuluvia kutsutaan episkopaaleiksi.

Gene Robinsonin virkaan asettaminen vuonna 2003 sujui levottomasti. Oli poliisiketjuja, pommiuhkauksia ja CNN:n satelliittiantenniautoja seuraamassa tilannetta, kun kokoonnuttiin New Hampshiren jääkiekkostadionille vihkimään Gene Robinsonia kirkon piispaksi.

Kun Gene Robinson vihittiin papiksi 1970-luvulla, hän oli vielä perinteisessä avioliitossa, ja perheessä oli kaksi tytärtä. 1980-luvulla hän kävi omaa taisteluaan seksuaalisesta suuntatumisestaan, ja hän erosi vaimostaan pitkien keskustelujen jälkeen. Suhde entiseen vaimoon on pysynyt hyvänä. Vuonna 1988 hän muutti yhteen elämänkumppaninsa Mark Andrewin kanssa. Vuonna 2009 he solmivat rekisterödyn parisuhteen, joka vuonna 2010 muuttui avioliitoksi.

Kun Obama valittiin ensimmäisen kerran presidentiksi vuonna 2008, virkaanastujaisten avauksessa oli kutsuttuna myös Gene Robinson, mutta hänen osuuttaan ei nähty maailmalle levinneessä tv-lähetyksessä.

Suurimmat ristiriidat ovat olleet afrikkalaisten anglikaanikirkkojen suunnalla. Nigerian anglikaanien johtaja kuvasi Robinsonia "syöpäpesäkkeeksi". Myös Amerikassa monet episkopaaliseurakunnat erosivat anglikaanikirkosta. Täydellistä anglikaanikirkon jakautumista ei kuitenkaan tapahtunut. Siitä huolehti Englannin kirkko, joka eristi liberaalit amerikkalaiset. Esim. Robinsonia ei kutsuttu anglikaanien 10-vuotiskokoontumiseen Englantiin vuonna 2009.

Eilen hän jäi eläkkeelle. Äskettäin haastattelussa hän ilmaisi, että nyt amerikkalaisella kirkolla on ihmisarvoiset kasvot, ja homot ja lesbot voivat olla mukana kirkossa. Pienen loman jälkeen Gene Robinson lähtee Obaman virkaanastujaisiin tammikuun 20. päivänä 2013.

(lähteinä queer.de, ranneliike.net ja Advocate)

http://www.advocate.com/politics/religion/2012/10/22/bishop-gene-robinson-not-retiring-quietly-no-one-thought-he-would

Piispa Gene Robinsonin puheenvuoro "Kaikki muuttuu paremmaksi" -kampanjassa 2 vuotta sitten:


Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta