Tiededokumentti glaukoomasta

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006

Glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus. Todennäköisenä syynä on silmän kohonnut sisäinen paine, joka heikentää verisuonten toimintaa ja vähitellen tuhoaa näköhermosoluja. Ennen puhuttiiin viherkaihista. Areenassa esitettiin tv-dokumentti, jossa miestoimittaja ja hänen elämänkumppaninsa etsivät tietoa glaukoomasta ja dokumentissa pohditaan näön heikkenemisen vaikutuksia elämään. Homoparin olemassaoloa ei suurenneltu eikä alleviivattu. Näkötutkimuksissa mukana ollut toinen mies oli vain "kumppani".

Glaukooma on kansansairaus. Suomessa arvioidaan olevan n. 80 000 glaukoomaa sairastavaa. Glaukooma vähitellen hämärtää näkökentän reuna-alueita. Näkökenttään tulee huomaamattomia "reikiä" tai "aukkoja". Kun esim. liikuttaa sormea näkökentän reunoilla, sormen kärki välillä näkyy, välillä katoaa. Se on merkki alkavasta glaukoomasta. Aluksi riittää lääkehoito: tippa silmään joka ilta. Glaukoomapotilas joutuu käymään silmälääkärin kontrolleissa vähintään puolivuosittain. Tauti johtuu silmän rakenteellisista syistä. Silmänesteen ulosvirtaus on heikentynyt kanavan ahtauden takia. Perinnöllisyydellä on hieman vaikutusta taudin yleisyyyteen.

Suomessa on yksinkertaisen laskutavan mukaan yli 2000 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa glaukoomapotilasta. Vähemmistökysymyksillä ei ole tämän asian kanssa muuta tekemistä kuin että kumppanit joutuvat vähitellen ottamaan yhä suuremman vastuun elämän sujumisesta, kun näkökyky heikkenee. Tämän tekstin kirjoittaja itsekin kärsii alkavasta glaukoomasta.


Tässä Areenan dokumentti

http://areena.yle.fi/tv/1303709

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!