Turkin hallitus torjuu seksuaalivähemmistöjen oikeuksien turvaamisen perustuslaissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve
  • 2

Turkin hallitseva Oikeus- ja kehityspuolue on torjunut Kansan tasavaltalaispuolueen ja Rauhan ja demokratian puolueen ehdotukset, joiden tavoitteena oli suojata seksuaalivähemmistöjen oikeudet maan perustuslaissa. Hallituspuolueen mukaan maan sateenkaariväestön ihmisoikeuksilla ei ole sijaa Turkin perustuslaissa.

Torjutun ehdotuksen mukaan ”valtion velvollisuutena on poistaa seksuaalisuuteen perustuvista sivistyksellisistä ja yhteiskunnallisista ennakkoluuloista lähtöisin olevat oikeudelliset käytännöt ja lait”.

Tämän ehdotuksen tultua torjutuksi Turkin oppositio ehdotti toista aloitetta, jonka tavoitteena oli kieltää mihin tahansa syyhyn perustuva syrjintä, mukaan lukien seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti, mutta se ei saanut riittävää kannatusta.

Universo Gay (Espanja)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Homopallero
  • 17.9.2012, 22.19
Turkista ei tule koskaan EU:n jäsentä, ellei tuossa asiassa tapahdu merkittävää edistystä. Toisaalta Turkki on toistaiseksi melkeinpä ainoa muslimimaa, jossa edes teoreettinen edistys on sateenkaari-ihmisten kohtelussa on mahdollista. Surullista kyllä, mutta sitä se uskonto saa aikaan. Islamilainen maailma ei ole saanut rauhassa sekularisoitua niin kuin länsimaat.
Suomessa on hyvä muistaa, että meidänkään perustuslaissamme ei ole määritelty noita Turkin perustuslakiin ehdotettuja asioita.

Suomen perustuslaissa sanamuoto luettelee tietyt ihmisten ominaisuudet ja muilta osin on varsin tulkinnanvarainen:

"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Turkin laissahan homoseksuaalinen kanssakäyminen ei ole ollut rangaistavaa vuodesta 1858 lähtien (Suomessa 1971 lähtien), mutta muita tasaveroisia oikeuksia siellä ei ole ja asenteet ovat moninpaikoin varsin torjuvat.

http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Turkey

Euroopan alueellahan homoseksuaalisuus poistettiin rikoslaista Ranskassa jo Ranskan Suuren Vallankumouksen myötä 1791. Sitä ympäröivät ranskankieliset maat seurasivat pian perässä, Hollanti 1811. Myös Italia ja osa Etelä-Amerikan maista seurasi Ranskan esimerkkiä 1800-luvulla, Sveitsi, Islanti ja Ruotsi 1940-luvulla ja Tanska jo 1933.
Puolassa ei ole koskaan (kuulemma) rangaistu, vaikka laillista siellä on ollut 1932 lähtien (Puolan perustuslaki säätää avioliiton vain miesnaisparille).
Muut Euroopan maat tulivat rangaistusten poistossa mukaan 1950-1990 -luvuilla.

http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_by_country_or_territory

Kommenttia muokattu: 17.09.2012 klo 23:20