Tampereella pride-kulkue lauantaina 21.7.

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 1

Tampereella vietetään pride-henkistä pitkää viikonloppua 19. - 22.7., jolloin kaupungissa järjestetään "Tampere Pride -kulttuuritapahtuma ja sateenkaarifestivaali". Tapahtuman taustalla on QLife's Gay Finland / Homosuomi -palvelu ja MyEvent-yhtiö.

Jokaisena tapahtumapäivänä Työväenmuseo Werstaassa on auki ohjelmallinen kulttuurikahvila klo 11-18. Torstaina ja perjantaina nähdään Ravintola Artturissa Linnea von Kattendamin kabaree-esitys. Rumassa järjestetään perjantaina aloitusbileet otsikolla IODDJS goes Pride. Lauantai-iltapäivänä "TORI"-tapahtumassa on esittely- ja myyntipisteitä sekä pienimuotoista ohjelmaa. Lauantaina järjestetään myös pääjuhla Tampereen Yo-talolla. Ne ovat mustavalobileet otsikolla Black & White party.

Tampereen kaupunki tukee tapahtumaa. Suojelijana on Tampereen pormestari Timo P. Nieminen.

Tampereen keskustassa marssitaan lauantaina 21.7. iltapäivällä Pirkanmaan Setan järjestämässä sateenkaarimielenosoituksessa ihmisoikeuksien puolesta, syrjintää vastaan. Tampereen apulaispormestari Olli-Poika Parviainen ottaa kulkueen vastaan ja antaa Pride-julistuksen sateenkaarikansalle kaupungin puolesta.

Mielenosoitus järjestäytyy lauantaina 21.7. klo 12. Kulkueen lähtöpiste, reitti ja määränpää varmistuvat kulkuetta edeltävän viikon aikana.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yllättäen Pirkanmaan Setan kontolle tullut kulkueen järjestäminen vaati mm. järjestyksenvalvojien ja liikenteenohjaajien rekrytoimisen. Vapaaehtoisvoimin ja Ravintola Mixein avustuksella tarvittava väki saatiin kasaan. Pirkanmaan Setasta kiitetään myös poliisin joustavuutta ja yhteistyötä.

Pirkanmaan Setan järjestämiä tapahtumia ovat lauantaisen kulkueen lisäksi torstaina Tampereen vanhassa kirkossa järjestettävä Sateenkaarimessu, perjantaina Pirkanmaan Setan toimistolla kokoontuva Nuorten aikuisten ryhmä ja sekä Yo-talolla järjestettävät Vagabondi-tapaaminen veteraaneille ja Pirkanmaan Setan Sateenkaari-iltama, jossa on luvassa yhdistyksen Kaappilaulajat-kuoron ensiesiintyminen ja sateenkaari-kirjoituskilpailun tulosten julkistaminen, Kilpailuun osallistui yli 50 tekstiä lähes 30 kirjoittajalta. Illan kruunaa Pride-Leimarit.

Hiv-tukikeskus tekee perjantaina Hiv-pikatestauksia miehille omissa tiloissaan.

Varsinaisen kulttuuritapahtuman ulkopuolista ohjelmaa on Ravintola Mixeissä perjantai-iltana järjestettävä D.U.D.E -club eli miestenbileet ja lauantai-iltana vaahtobileet.

Nelipäiväisen kulttuuri- ja festivaalitapahtuman järjestämisestä vastaa sama yksityinen yritys, joka on kahtena aiempanakin vuotena toteuttanut vastaavanlaisen kokonaisuuden. Toissa vuonna tapahtuman aikaan kansanliike järjesti sateenkaarikulkueen, koska sellainen ei tuolloin sisältynyt silloin "Tampere Pride Culture Event and Rainbow Festival" -nimen alla järjestetyn tapahtuman viralliseen ohjelmaan. Viime vuonna kulkue oli osana tapahtumaa. Myös tänä vuonna kulkueen oli tarkoitus olla tapahtuman järjestäjän järjestämä, mutta kulkue jäi lopulta Pirkanmaan Setan hoidettavaksi, koska tapahtumaa järjestävä yritys katsoi, ettei sillä ole resursseja kyllin laadukkaan pride-paraatin järjestämiseen. Syyksi ilmoitetaan esiin tullut muuttunut viranomaismääräys.

Mielenilmauksen voi järjestää joukko yksityisiä ihmisiä ja sellaisen joukkokokouksen taustalla voi olla yhdistys. Yritys voi puolestaan järjestää esimerkiksi huvitapahtuman, joka ei samalla tavalla nauti ilmaisunvapauden suojaa.

Pride-nimen hyödyntäminen yksityiseltä kaupalliselta pohjalta toteutettavassa tapahtumassa Tampereella on herättänyt jonkin verran kriittisiä puheenvuoroja, koska pride-toiminnan juuret ovat ihmisoikeuksien puolustamisessa kansalaisaktivismin keinoin. Esimerkiksi Riihimäellä yksityisen toimijan joka toinen vuosi toteuttamassa tapahtumassa on päädytty käyttämään nimitystä "sateenkaarijuhla", jota ei pride-käsitteen tavoin pidetä järjestäytyneen aattellisen glbti-oikeuksiin liittyvää toimintaa edistävän yhteisön yhteisenä omaisuutena.

Samaan aikaan Oulussa paikallinen Setan alajärjestö järjestää North Pride -tapahtuman, jonka suojelijoina ovat kansanedustajat Jani Toivola ja Silvia Modig. Oulun North Pride -tapahtuman pääesiintyjä on Siiri Nordin.

www.tamperepride.fi
www.treseta.fi
www.northpride.fi

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Ärsyyntynyt
  • 22.7.2012, 0.39
Tämä Tampereen kuvio on kyllä todella hämäävä ja ikävä. Puuttuu kokonaan yhteen hiileen puhaltaminen. Yrityksen järjestämä osuus on laadultaan huono ja sekava. Tapahtuman järjestäminen samanaikaisesti Oulun oikeiden Pridejen kanssa suututtaa myös..