Budapestin Priden jälkimaininkeja

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

Jobbikin kansanedustaja, suomalainen leikillinen termi "korsto" sopinee kuvaamaan tätä kansanedustajaa. Kun Fidesz ja Jobbik voittivat vaaleissa 2010, Unkarin parlamentti täyttyi täysin uusista kansanedustajista. Hieman samaa kuin perussuomalaisten voitto meidän eduskuntavaaleissamme.

Päivitys 11.7.2012


Ensimmäinen skandaali: Poliisikoiran potkiminen pride-paraatin aikana

Suurta huomiota ja ärtymystä on herättänyt video, jossa nuori mies potkaisee päähän poliisikoiraa. Koira on talutusremmissä ja kuonokopassa. Jobbikin kansanedustaja György Gyula Zagyva pitää potkaisemista jokaisen itsepuolustusoikeuteen kuuluvana asiana. Kansanedustaja Zagyva on uutisemme kuvassa. Hän väitti, että poliisi moneen kertaan usutti koiraa ihmisten kimppuun. Pidempi video osoittaa Zagyvan keksineen tämän selityksen (koiran potkaisu kohdassa 7:30).

http://index.hu/video/2012/07/08/bp_pride_12/

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nyt asiaan on ottanut kantaa Jobbik-puolueen puheenjohtaja Gabor Vona. Hän pitää potkaisemista vastenmielisenä ja häpeällisenä. Asiasta nousi niin suuri häly, että hän joutui ottamaan kantaa. Hän kirjoittaa, että hän on lapsesta asti rakastanut eläimiä ja tuomitsee kaikenlaisen eläinten rääkkäämisen.

Toinen skandaali: Poliisi vaati julisteen pois auton kyljestä

Poliisin toiminta Budapestin Priden yhteydessä edelleen kummastuttaa. Keväällä poliisin johto kielsi pride-paraatin, mutta käräjäoikeus hyväksyi sen. Ennen pride-kulkuetta poliisi julkisesti varoitti, että mitään säädyttömyyksiä ei saa kulkueessa esiintyä. Lakiasiantuntijat sanovat, että ihmisten pukeutuminen ei kuulu poliisille, kunhan toimitaan lain rajoissa.

Kun lauantaina pride-kulkue oli lähtövalmiina, poliisi määräsi peitettäväksi yhden kuorma-auton kyljessä olleen julisteen. Siinä oli satiirinen teksti: ”Jobbikin homojen alaosasto”. Jobbik on äärikonservatiivinen puolue, ja se on ottanut silmätikuikseen juutalaiset, mustalaiset ja homot. Auton kyljessä ollut juliste pilkkasi Jobbik-puoluetta, mutta poliisi ilmoitti, että auto ei lähde liikkeelle, jos julistetta ei poisteta.

Maanantaina poliisi puolusteli, että he vain toivoivat julisteen poistamista. Kuitenkin median haltuun on joutunut poliisipäällikön allekirjoittama määräys, jossa ilmoitetaan, että auto ei voi lähteä liikkelle, ellei julistetta peitetä.

Oikeusoppineet ihmettelevät: mikä oikeus poliisilla on päättää, mitä julisteissa saa lukea. Kansalaisoikeuksia valvovan järjestön asiantuntija sanoi, ettei poliisilla ole mitään oikeutta puuttua ironisen julisteen sisältöön. Juliste ei ollut millään tavalla laiton. Poliisi puolusteli: se uhkaa turvallisuutta (ilmeisesti sen takia, että siinä mainitaan Jobbik-puolue ja homot yhdessä, ja Jobbikin kannattajat ovat vihaista väkeä). Mellakka-aitojen takana oli 300-400 mellakointiin valmistautunutta ääriliikkeiden kannattajaa, useimmat Jobbikin kannattajia.

Juliste jouduttiin nopeasti poistamaan, jotta auto pääsisi liikkeelle.

Viime vuonna mellakka-aitojen ulkopuolella julisteissa vaadittiin homojen hirttämistä. Se juliste ei poliisia erityisemmin kiinnostanut. Kuva siitä julisteesta on tämän uutisen lopussa.

10.7.2012

Budapestin Pride viime lauantaina on jälleen poikinut monenlaista kuvamateriaalia ja mielipiteenvaihtoa. Jo ennen pride-paraatia äärioikeistolaiset kertoivat nettisivuillaan: ”Jahti on alkanut”. Jahdin kohteena olivat homot. Yli 2 000–päinen poliisijoukko esti väkivaltaisuudet. Vastamielenosoittajat ovat kaikissa videotallenteissa vihaisia.

Uutisaiheeksi on noussut mm. poliisikoiran potkiminen. Äärioikeistolainen puolue Jobbik on ilmoittanut mielipiteenään, että poliisikoiran potkiminen kuuluu lailliseen itsepuolustukseen. Poliisin ”ylimitoitettuja” toimia paheksutaan. Asia ilmeisesti viedään parlamentin keskusteluun, koska aktiivisena vastamielenosoittajien joukoissa pyöri kaksi Jobikin kansanedustajaa. Toinen heistä on isokoinen ja suuriääninen.Hänen t-paidassaan on äärikansallisten nuorisojärjestön logo.

Kaksi vuotta sitten budapestilainen alioikeus totesi, että kananmunien heittely kuuluu lailliseen mielipiteen ilmaisuun. Mielenkiintoista on nähdä, millainen kanta siihen otetaan Helsingin käräjäoikeudessa.


Poliisikoiran potkiminen
http://embed.indavideo.hu/player/video/87cb7929a8?red=1

Äärioikeistolaisen nuorisojärjestön logo
Viime vuonna vastamielenosoittajat tarjosivat uutta mallia homojen hoitoon. Juliste ei aiheuttanut poliisioperaatioita eikä oikeudenkäyntejä - ainakaan vielä.

1 kommenttia

Tuommoista se äärinationalistiskristillinen "lähimmäisenrakkaus" on.
Kovin kovin vaikeaa erottaa iranista - ilmankos ääri-islamia pelkäävätkin reviirilleen, kun touhuavat noin ihan samalla lailla, ettei noita erota "rautakangellakaan toisistaan", ei ainakaan miksikään toistaan paremmaksi, eikä hyväksi.