Toronto Pride: Israelia arvostelevat sallitaan jälleen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 2

Välimiesmenettelyssä on hyväksytty "Homot Israelin Apartheidia vastaan" -ryhmän paluu Toronton Pride-marrssiin, sunnuntaina 1.7. Kanadan konservatiivit ottivat Israelin vastaisen ryhmän mukanaolon lyömäaseeksi Pridea vastaan 2010.

Pride-marssiin on perinteisesti osallistunut myös voimakkaasti Israelia tukeva Kulanu, sen julisteissa viime vuonna (kts linkki) korostettiin Israelin HLBT-myönteisyyttä. Kiistanalainen ryhmä Queers Against Israeli Apartheid (QuAIA) on arvostellut Israelin politiikkaa palestiinalaisalueilla. Säilyttääkseen suhteitaan konservatiivisiin poliittisiin tahoihin Toronton Priden järjestäjät 2010 jo ehtivät kieltää QuAIA:n mukanaolon, mutta muuttivat kantaansa laajojen protestien jälkeen.

Toronton Pride on rahoituksellisesti kärsinyt konservatiivien kasvaneesta voimasta liittovaltion tasolla ja Toronton kaupungissa. Kaupunginjohtaja Rob Ford jäi taas pois Priden lipunnostosta. Hän oli aiemmin osallistunut homofobian vastaisen päivän juhlaan, joten hänen saapumistaan lipunnostoon ehdittiin pohtia. Kanadan liittohallitus lopetti Toronto Priden rahoitustuen 2009, mutta liberaalien hallitseman Ontarion provinssin tuki on säilynyt.

Kanadan politiikassa Israelin tukeminen on ollut keskeisiä periaatteita nykyisen konservatiivihallituksen aikana. Maa mm ei tullut vastoin odotuksia valituksi YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi 2010, koska tuki johonmukaisesti Israelia ja siten heikenti kannatustaan Afrikan ja Lähi-idän maiden piirissä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Xtra:n uutinen Israelia arvostelevan ryhmän sallimisesta Toronto Pridessä.

2 kommenttia

Kyseinen järjestö on aika mielenkiintoinen porukka, joukko homoja jotka vastustavat Lähi-Idän ainoaa homoystävällistä maata. Tämä järjestö ei muuten edes ole ainoa laatuaan.

Kyllähän sitä toki valtion muita toimia saa arvostella mutta siinä ei suinkaan ole kaikki: he yrittävät myös tosissaan väittää, että arabimaat ovat oikeasti niitä homoystävällisiä(??!!) ja Israel olisi tässä se "pahis". Ottaen huomioo, että maailmassa on vain yksi ainoa arabimaa jossa homous on edes laillista(Jordania vaikka sielläkin silti täysi tabu yhteiskunnassa) tämä ei taida olla ihan kaikkein järkevin väite. Kaikissa maailman parissakymmenessä muussa arabimaassa homous on rikos josta seuraa pahimmissa paikoissa jopa elinkautinen tai kuolemantuomio.
Samaan aikaan Israelissa homoilta löytyy mm. syrjintäsuoja adoptio- ja hedelmöityshoito-oikeudet, rekisteröity parisuhde ja ulkomaisten homoliittojen tunnustus, eli Israel on homojen oikeuksien kannalta kärkijoukossa ihan länsimaisillakin standardeilla.


Yliopistoprofessori Gil Troy luonnethi asiaa osuvasti, "Perverse groups such as Queers against Israeli Apartheid pop up which, considering how free and democratic Israel is and how unfree much of the Arab world is, makes as much sense as 'Doctors against Anti-Smoking Campaigns' or 'Liberals for Islamism.'"
Niinpä... Kyseinen järjestö myös osallistuu islamististen järjestöjen rahoittamaan Israel apartheid week nimiseen tapahtumaan jossa ainakin menneinä vuosina ollaan huudeltu iskulauseita "palestiinan vapauttamisesta joelta merelle" Jordanjoen ja välimeren välissä kun sijaitsee palestiinalaisalueiden lisäksi myös itse Israel!
Tämän vastapainoksi pro-Israel järjestöt ovat järjestäneet Israel Peace Week tapahtumaa, jossa vihanlietsonnan ja tuhoamishuuteluiden sijasta yritetään rakentaa ymmärrystä eri osapuolien välille.

Israelin toimista länsirannalla voi olla montaa mieltä ja palestiinalaisten oikeuksia saa toki ihan vapaasti puolustaa, mutta QuAIA:ssa tästä ei ole enää ihan kyse. Mielestäni tämä täyttää vihajärjestön tuntomerkit, ja puolustamisen sijaan he näyttävät keskittyvän tietyn väestön demonisoimiseen käyttäen valheellista "faktatietoa" ja menevät jopa tuhon uhkailun puolelle.
Ehkä olisi ihan hyvän maun mukaista kieltää tälläisen porukan osallistumisen tapahtumaan jossa nimeomaan on kyse tasa-arvon ja ymmärryksen puolustamisesta.

Lisäksi herää myös kysymys miksi ihmeessä ryhmällä kanadalaisia LGBT ihmisiä on niin suuri tarve lietsoa vihaa toiselle puolella maailmaa asuvien ihmisryhmien välillä ja saada hinnalla millä hyvänsä Israel näyttämään pahalta ja islamistiset hirmuhallinnot hyvältä? Varsinkin kun todisteet näyttävät aivan jotain muuta.
iiz, minkä takia Prideen pitää tuoda mukaan sitten Israelia ylistävä ryhmä, jos kerran asiaa toisin päin katsovaa ryhmää ei pitäisi hyväksyä? Eikös se ole aika... puolueellista?