Israelilaiset homomiehet saavat lapsia sijaisäidin avulla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve

Israelin terveysministeriön asettama komitea on antanut mullistavia hedelmällisyyttä ja syntyvyyttä koskevia suosituksia, niiden joukossa homomiesten oikeus käyttää sijaisäitejä lasten saamiseksi. Kaksi vuotta sitten perustettu nimitetty komitea julkaisi suosituksena sunnuntaina, ja jos ne toteutetaan, Israelista tulee maailman edistyksellisiin valtio mitä tulee hedelmällisyyshoitoon.

Komitean suosituksiin kuuluu laajentaa oikeus käyttää sijaisäitiä homomiehiin ja yksin asuviin, lääketieteellisistä syistä synnyttämiseen kykenemättömiin naisiin, sallia naimissa olevien naisten palvella sijaisäiteinä, sallia aviomiesten ja -vaimojen läpikäydä hedelmällisyyshoitoja muiden kuin heidän puolisojensa kanssa kertomatta näille ja sallia avoimia spermanluovutuksia, jolloin täyttäessään 18 vuotta lapsi saa tietää luovuttajan henkilöllisyyden.

Nykyään vain naimattomat ja eronneet naiset saavat palvella sijaisäiteinä.
Komiteaa johti Israelin terveyspoliittisen laitoksen ja vakuutuslaitoksen johtaja Shlomo Mor Yosef. Komiteaan kuului 12 jäsentä, etiikan asiantuntijoita, lääkäreitä ja sosiaalityöntekijöitä.

Viisi komitean jäsentä oli sitä mieltä, että sijaisäitejä koskevaa politiikka ei pidä liberalisoida. Heidän mielestään maksulliset sijaisäidit pitäisi tyystin kieltää, se kun laillistaisi kohdun myymisen. Heidän mielestään vain aatteellisista syistä sijaisäitinä toimiminen sallittaisiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Komitean suositukset ovat poliittinen aikapommi, varsinkin kun ottaa huomioon, että apulaisterveysministerinä on ultraortodoksinen Guru-lahkoon kuuluva ja ääriuskonnolliseen puolueeseen kuuluva Yaakov Litzman. Litzmanin läheiset työtoverit väittävät kuitenkin, ettei hän aio vastustaa susoituksia vaan jättää ne ministeriönsä virkamiesten hoidettaviksi.

Haaretz - Israel

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!