HS: Rkp:n Haglund Henrikssonia oikeammalla, mutta homomyönteisempi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Rkp:n puheenjohtajaehdokkaista europarlamentaarikko Carl Haglund kannattaa samaa sukupuolta olevien perheen ulkoista adoptiota, toisin kuin oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. Molemmat ehdokkaat vastasivat kymmeneen kysymykseen, joissa etsittiin jakoa konservatiivisuuden ja liberaalisuuden sekä oikeistolaisuuden ja vasemmistolaisuuden välillä.

Haglund oli yleisesti vastaustensa perusteella hieman Henrikssonia oikeammalla. Haglund hyväksyy julkisen talouden säästöinä etuuksien leikkaukset ja hän suhtautuu myönteisemmin lahjakkuuden ja ahkeruuden palkitsemisen, vaikka se lisää tuloeroja.

Suomen ruotsalainen kansanpuolue valitsee kesäkuun puoluekokouksessa seuraajan nykyiselle puheenjohtajalleen Stefan Wallinille. Wallinin kannat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavissa kysymyksissä ovat olleet liberaaleja. Wallin on toivonut kirkollista siunausta homopareille, mutta hänen mielestään kirkon on oikeus päättää samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Edellisessä hallituksessa kulttuuri- ja urheiluministerinä toimiessaan Wallin tutustui myös Turussa järjestettyyn homoeroottiseen Tom Of Finland -näyttelyyn. Syksyllä 2010 Wallin arvosteli voimakkaasti myös KD:n Päivi Räsäsen lausuntoja Ajankohtaisen kakkosen Homoillassa.

Helsingin Sanomien mukaan molemmat ehdokkaat ovat keskustan puheenjohtajaehdokkaisiin liberaalimpia ja oikeistolaisempia. Keskustan ehdokkaille sama kysely oli tehty jo aiemmin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös keskusta valitsee kesäkuussa uuden puheenjohtajan sateenkaarikysymyksissä liberaalin Mari Kiviniemen tilalle. Ehdokkaista Tuomo Puumala suhtatuu myönteisimmin samaa sukupuolta olevien adoptioon, Timo Kaunisto "ei osaa sanoa" ja yksiselitteisen kielteisesti suhtautuvat sekä Juha Sipilä että Paavo Väyrynen.

HS:n arvokysely Rkp:n puheenjohtajaehdokkaista: Haglund hitusen oikealla
HS: Väyrynen keskustan ehdokkaista konservatiivisin, Sipilä oikeistolaisin

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Homopallero
  • 20.5.2012, 11.49
Henrikssonin kanta homojen oikeuksiin on aika horjuva: oikeusministeri on vastannut kielteisesti avioliitto- ja adoptio-oikeutta koskeviin kysymyksiin vaalikoneissa, mutta on myöhemmin todennut voivansa kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia, muttei asemaansa vedoten ole allekirjoittanut lakialoitetta. Voihan olla, että kyseessä on joustava konservatiivi, joka on valmis hyväksymään tasa-arvon lain edessä, mutta ei välttämättä suoranaisesti kannata sitä itse. RKP:n puheenjohtajana hän joutuisi joka tapauksessa ottamaan homomyönteisen kannan, sillä äärikonservatiivinen ruotsinkielen puolustaja ei vain kertakaikkiaan kalskahda kauhean hyvältä nyky-Suomessa. Tuosta HS:n kyselystä päätellen Haglund olisi ehkä RKP:lle modernimpi ja nuorekkaampi puheenjohtaja.

Kaunisto puolestaan on varmaankin hoksannut, minkä puolueen pj:ksi hän onkaan pyrkimässä, kun vaikenee omasta liberaalista kannastaan homojen oikeuksiin. Ainakin vaalikoneissa hän on kannattanut sekä avioliitto- , että adoptio-oikeutta. Puumala, Sipilä ja Väyrynen ovat kaikki enemmän tai vähemmän syrjiviä ja heteroseksistisesti asennoituneita kannanotoissaan.
  • 2 / 2
  • ERKKI - VAASA
  • 21.5.2012, 0.39
Kuten Homopallero oikein toteaa ovat keskustan puheenjohtajaehdokkaat Tuomo Puumala ja Juha Sipilä ehdottoman kielteisiä HLBT - kansan yhtenäisiä oikeuksia kohtaan vaikka lässyttävätkin olevana alkiolaisella “pienten ihmisten asialla”. Olin eräässä Suomen Keskustan “yleisötilaisuudessa” Seinäjoella Sunnuntaina 06.05.2012. Tuossa tilaisuudessa paikalla olivat kyseisen puolueen puheenjohtajistoon pyrkivät ehdokkaat Tuomo Puumala ja Juha Sipilä. Kysyttäessä noiden herrojen kantaa sukupuolineutraaliin avioliittolakiin he kumpikin ilmaisivat voimakkaan kielteisen kantansa tuohon kysymykseen punaisen lapun nostamalla.
Se siitä Suomen Keskustan “liberaaliudesta”.