USA: ´Eheyttäjien jakkarasta katkesi viimeinen jalka´

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Eheyttäjien ja ex-gay-organisatioiden toimintaa on vuosikymmenen verran perusteltu psykiatri Robert Spitzerin vuonna 2001 tekemällä tutkimuksella ex-gaystä, eli henkilöistä joiden seksuaalinen identiteetti olisi muuttunut homosta heteroksi. Nyt Spitzer peruuttaa ja väittää etteivät ex-gay-terapiaohjelmat toimi.

Spitzer oli aikanaan yhtenä kannattamassa homoseksuaalisuuden poistamista mielenterveyden häiriöiden luettelosta. Näin myös tapahtui vuonna 1973 Yhdysvalloissa.

Suurena yllätyksenä hän otti tutkimuksensa perusteella myönteistä kantaa ex-gay-terapiaohjelmiin, väittäen niillä saattavan olla vaikutuksia seksuaalisen identiteetin vaihtamiseen. Tutkimus on saanut paljon kritiikkiä, eikä sitä pidetty tieteellisesti pätevänä. Spitzer yritti saada peruutetuksi vuonna 2001 julkaistun kirjoituksensa Archives of Sexual Behavior -julkaisusarjassa, siinä kuitenkaan onnistumatta. Spitzer myöntää nyt, että hänen tutkimukseensa kohdistunut kritiikki oli pääasiaa oikeaa.

Nyt Robert Spitzer (80 v.) toteaa kantanaan, että nämä nk. eheytysterapiat saattavat olla vahingollisia. Hän toteaa ex-kannattajien lainanneen hänen tukimustaan väärin ja tarkoitushakuisesti.

Ex-gay-liikkeitä kriittisesti seuraavan Truth Wins Out -ryhmän vetäjä Wayne Besen toteaa: "Tri Spitzerin sanoutuminen irti vuoden 2001 tutkimuksistaan on maanjäristys, joka heikentää vakavasti nk. ex-gay-ohjelmien pätevyyttä. ... Spitzer potkaisi poikki viimeisen jalan jakkarasta, jolla ex-gay-ohjelmien puolustajat perustelivat jo nyt huteria väitteitään terapian onnistumisesta."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yksi parhaimmista ja pisimmistä kertomuksista eheyttäjien terapioista on tämän uutisen pohjana: The American Prospect: "My so-Called Ex-Gay Life". Gabriel Arana kertoo oman tarinansa ja kokemuksensa, sekä käy myös haastattelemassa Spitzeriä ja tohtori Joseph Nicolosia, joka jatkaa edelleen kyseenalaista terapiaansa homojen kanssa.

http://prospect.org/article/my-so-called-ex-gay-life

************

Olli Stålström on kerännyt runsaasti aineistoa Finnqueer-verkkosivustolle Spitzerin tutkimuksen vaiheista. Tutkimustahan käytettiin aikoinaan jopa Suomen eduskunnassa torjumaan lakia reskisteröidystä parisuhteesta. KD:t olivat silloin asialla Aslanin huolellisessa ohjauksessa.

Finnqueer-sivun hakusanaksi "Spitzer".

Katrina Lumikallion laajassa gradussa on sivulta 39 eteenpäin tarkasteltu Spitzerin tutkimusta. RAPORTTI EHEYTYSIDEOLOGIASTA, 13.4.2007

Advocate-lehden uutisjuttu Spitzeristä
Katriina Lumikallion gradussa tarkastellaan Spitzerin tutkimusta kriittisesti. Katso s. 39 alareunasta alkaen.
Finnqueer-verkkosivusto

1 kommenttia

Seuraavassa pari muuta piristävää uutista viikon varrelta.

National Organization for Marriage (NOM), joka kuuluu ihmisoikeusjärjestö SPLC:n listaamiin pahimpiin vihajärjestöihin ja joka toimii aktiivisimmin ja suurella rahalla homojen oikeuksia vastaan Yhdysvalloissa, ei puhu varsinaisesti puoskaroinnista.

NOM:in mukaan tiettyjen osavaltioiden ala-asteikäiset koululaiset (vapaasti suomennettu, keksitte varmaan paremmat suomenkieliset vastineet) ”johdatettiin samaa sukupuolta olevien avioliittoon” (1st graders were taken to a same-sex marriage) ja NOM kutsuu tätä tapahtumaa opetukselliseksi hetkeksi (teachable moment), jolloin siis parhaiten pystytään vaikuttamaan lapsiin eli aivopestään lapset ”radikaalilla homoagendalla”.

Anonymous ja tietyt muut hakkeriryhmät eivät voi sietää NOM:in kaltaisia homovihajärjestöjä. Ne ovat hakkeroineet mm. Vatikaanin ja Westboron vihakirkon sivut. Näiden ja monien muiden lisäksi ne ovat myös hakkeroineet NOM:in sivuja muutaman kerran ja peräti kaksi kertaa tällä viikolla.

Eilen kohteena oli NOM:in johtajan Brian Brownin Twitter-tili. Homovastaisuuden sijaan lukeekin aivan muuta, kuten

”Strategiamme on ollut Hitlerin ja Stalinin kaltaista: sananvapauden tukahduttamista, vähemmistöjen oikeuksiin puuttumista ja uskomuksiemme tyrkyttämistä koko yhteiskuntaan.”

tai

”Antakaa meille rahaa, jotta voimme viedä amerikkalaishomojen ja lesbojen oikeudet jatkossakin! Tämä on elämäntarkoituksemme NOM:issa.”

Ihmisoikeusjärjestö kysyy humoristisesti:
Voidaanko tästä nyt syyttää ´militantteja homoavioliittoaktivisteja´?
Are ‘Militant Same-Sex Marriage Activists’ To Blame?

Eilinen hakkerointi:

http://thenewcivilrightsmovement.com/nom-hacked-again-are-militant-same-sex-marriage-activists-to-blame/politics/2012/04/14/38029

Keskiviikkoisessa hakkeroinnissa uudistettiin ja paranneltiin NOM:in Twitter-tili, Facebook-sivu ja blogi sekä lisättiin sateenkaariliput:

http://thenewcivilrightsmovement.com/2-nom-hacked-will-blame-radical-homosexual-activists-in-5-4-3/politics/2012/04/11/37884