Syrjintäsuoja Chilessä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve
  • 1

Daniel Zamudion murha on käynnistänyt uudestaan keskustelun homofobiasta Chilessä, jossa Todo Mejora-järjestön tietojen mukaan 42 % nuorista homoseksuaaleista on joutunut usein kiusatuiksi. Kansalaiset ovat järjestäneet suuria mielenosoituksia sairaalan ulkopuolella osoittaakseen täydellistä halveksuntaansa hyökkäystä kohtaan ja tuominneet tapahtuman sosiaalisen median kuten Twitterin kautta. Myös poliitikot ja mielipidevaikuttajat ovat tuominneet nämä väkivallanteot, jotka hyvin harvoin ovat saaneet niin paljon julkisuutta.

Kansalaisten piirissä suurta mielenkiintoa herättäneessä avoimessa kirjeessään jesuiittapappi Marcos Cárdenas arvosteli katolista kirkkoa sen historiallisesta suhtautumisesta homoseksuaaleihin: ”Joillakin kirkon sektoreilla on suvaitsematon asenne, jota en hyväksy.”

Chilen parlamentti, jonka kannatus kansalaisten keskuudessa on mitätön, samoin kuin kaikki maan poliitikot, on jo seitsemän vuoden ajan keskustellut syrjinnän vastaisesta lakialoitteesta. Lakialoitteen mukaan syntyperään, siviilisäätyyn, sukupuoli-identiteettiin ja seksuaaliseen suuntautumiseen perustuva syrjintä olisi rangaistavaa. Kun aloitteesta keskusteltiin parlamentin ylähuoneessa, senaatissa, 13 enemmistöltään oikeistoon kuuluvaa lainsäätäjää torjui ehdotuksen sillä verukkeella, että se avaisi tien homoavioliittoihin. Zamudion pahoinpitelyn jälkeen Sebastián Piñeran hallitus pyysi, että lakialoitteesta keskusteltaisiin viipymättä. Monet seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavista järjestöistä ovat kuitenkin sitä mieltä, että lakialoite on vielä riittämätön.

Santiagon pormestari Pablo Zalaquett kertoi valmistelevansa kartan, johon on merkitty hyökkäyksen kohteeksi joutuvien homojen tapahtumapaikat. Movilhin mukaan sateenkaariväestöön kohdistuvien hyökkäysten määrä Chilessä lisääntyi viime vuonna 34 prosentilla. Kaikista tapauksista 63,4 prosenttia sattui pääkaupungissa.

El País (Espanja)
Uutinen Ranneliikkeessä

1 kommenttia

Uutisista ilmenee jälleen se sama asia: Chilen evankelikaaliset ja katoliset kirkot haluavat syrjinnän ja väkivallan jatkuvan homoja ja lesboja kohtaan, ja ne ovat saaneet estettyä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakeja. Euroopassa ja Amerikoissa suuret kirkkokunnat tekevät kaikkensa, jotta eriarvoisuus ja väkivalta meitä kohtaan jatkuisi.

Pari uutista maailmalta.
Washington Post:

http://www.washingtonpost.com/world/the_americas/neo-nazi-killing-of-gay-man-moves-chiles-government-to-push-for-anti-discrimination-law/2012/03/28/gIQATuEMgS_story.html

Jopa arabimaiden Al-Jazeera on raportoinut asiallisesti, mutta jättänyt pois uskontojohtajien kiihotuksen homoja kohtaan:

http://www.aljazeera.com/news/americas/2012/03/201232972833491570.html