Elton John 65-vuotias

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006

Kun hän 15-17 -vuotiaana ensi kertaa esiintyi englantilaisissa pubeissa, hänen nimensä oli Reginald Dwight. Ensiesiintymisestä kerrotaan, että se oli katastrofi: pianon takana istuvaa tähteä heiteltiin chipsipusseilla ja tuhkiksilla. Mutta hän tuli uudelleen seuraavalla viikolla. Pari vuotta myöhemmin ihmiset jopa maksoivat nähdäkseen hänet. Mutta silloin nimi olikin jo Elton John. Tänään hän täyttää 65 vuotta.

Luonto lahjoitti hänelle hienon lauluäänen. Muu olemus ei ole yhtä täydellinen. On ylipainoa ja likinäköisyys, paksut rillit ja ohut tukka. Yleensä poptähdet näyttävät toisenlaisilta. Soolo-singletkään eivät olleet kovin kysyttyjä ennen kuin hän tapasi Bernie Tauben. Elton kuvaa, että tämä on hänelle kuin veli, paras ystävä, jonka voi elämässään kohdata.

Elton John oli hyvä tekstien tekijä. Your Song oli 1970-luvulla läpimurto. Sitten hitit seurasivat toisiaan: „Daniel“, „Crocodile Rock“, „Benny & The Jets“. Seuraavina vuosina Elton Johnilla oli yli 2 000 konserttia ja hänen levyjään myytiin 250 miljoonaa.

Maineen mukana tulee ongelmia. Oli bulimia ja tuhlailuvietti. Hän osteli luksusautoja, joilla ei edes ajanut ja huviloita, joissa ei asunut. Alkoholia kului paljon. Kokaiinia meni kuin nuhasprayta. Hän itse kertoi myöhemmin, että joskus oli konsertteja, joista ei jäänyt mieleen mitään muistijälkiä. Eikä hän muista mitään joidenkin albumien tuotantoprosessista. Vuonna 1983 laulu „I’m Still Standing“sai hänet itsekin ihmettelemään, että hän vielä on olemassa.

Hän sai alkoholin ja huumeet hallintaan "viime hetkellä". Yksityiselämä oli kaoottista. 1984 hän avioitui saksalaisen äänittäjän Renate Blauelin kanssa. Se oli peiteavioliitto, ja ero tuli neljän vuoden kuluttua. Elton John paljasti homoutensa 1990.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lauluillaan hänestä tuli balladien kuningas, „Queen Mom in Pop“ sanovat jotkut kriitikot. „Can You Feel The Love Tonight“ muodostui hänen suurimmaksi hitikseen pitkiin aikoihin. Kuitenkin suurimmaksi menestykseksi muodostui Dianalle omistettu laulu tai sen uusi versio „Candle In The Wind“. Se on kaikkien aikojen myydyin single.

Elton Johnin konsertit ovat yhä olleet loppuunmyytyjä, vaikka uusia kappaleita ei olekaan. Omaisuus lineee neljännesmiljardi puntaa. Sillä järjestäisi jo aika mukavat syntymäpäiväjuhlat.


(Tässä elämäkerrassa ei puututa Elton Johnin yksityisimpään elämään, koska sellaiset elämäkertakuvaukset helposti aiheuttavat paheksuntaa.)

Viisi vuotta sitten Elton Johnin 60-vuotispäivänä ranneliikkeessä silloista synttäriä kommentoitiin näin:

Elton John on sanonut, että liioittelu on hänellä geeneissä. Kun hän 10 vuotta sitten täytti 50, hän oli pukeutunut aurinkokuninkaaksi (Ludvig XIV). Tärkeille keikoille lähtiessä tarvitaan muuttoauto pukuja varten. Hiljattain oli ”esi-60-vuotisjuhlat” Lontoossa, ja niissä isäntä esiintyi toisen maailmansodan upseerinasussa. Varsinainen 60-vuotisjuhla on huomenna New Yorkissa. Teemaa ei ole paljastettu. Juhlaa edeltää konsertti Madison Square Gardenissa.

Vaikka suurissa juhlissa Elton John vaikuttaa melkein pöyhkeilevältä, arjessa hän on vaatimaton. Hän on yleensä design-puvussa ja silmälasit ovat vaatimattomat. ”Villit vuodet” ovat jo ohi. Aikaisemmin silmälasit olivat tärkeä osa imagoa. Suuret lasit ja kerran niissä oli tuulilasinpyyhkimet. Hän oli lapsena alemmuudentuntoinen, pullea ja pieni, mutta löysi itsensä eksentrikkona ja muusikkona. Jo nelivuotiaana hän soitti pianoa äidin sylissä.11-vuotiaana tuli stipendi musiikkiopintoja varten. 17-vuotiaana hän aloitti uran muusikkona pianobaarissa. 1965 hän perusti opiskelukavereidensa kanssa Band Bluesologyn. Taitelijanimi tulee saxofonisti Elton Deanistä ja laulaja John Baldrysta. (hyvä tietokilpailukysymys!). Oikea nimi: Reginald Kenneth Dwight.

Pari vuotta myöhemmin hän tutustui tekstintekijä Bernie Taupiniin ja yhteistyö on jatkunut näihin päiviin saakka. Se on ollut hyvä ystävyys ja ammattimainen suhde. Viimeisin yhteistyön tulos on albumi "The Captain & The Kid" (2006).

Elton Johnin ensimmäisen levyn 1970 (Empty Sky) huomioi vain pari kriitikkoa. Mutta sitten tulikin yllättäen läpimurto. Monet biisit ovat jääneet miljoonien sieluun kuten "Your Song", "Rocket Man", "Candle in the Wind" tai "Don't Let the Sun Go Down On Me". Kriitikot pitävät parhaina hänen ennen vuotta 1975 tekemiä kappaleita.

Ongelmana olivat monet riippuvuudet: alkoholi, seksi, huumeet, syöminen. Neon-lehdessä hän muisteli: Kun lennän Alppien yli, mieleen tulee kaikki se ”lumi” jota olen nauttinut. Jossain vaiheessa hän jopa yritti itsemurhaa. Käänne tuli 1990. Siihen tarvittiin 1300 terapiatuntia. Silloin hän myös tuli ulos kaapista. Hän oli ollut kaksi kertaa naimisissa, mutta 1993 hän tapasi nykyisen miehensä David Furnishin, kanadalaisen filmituottajana. He menivät naimisiin 2005. Furnish johtaa mm. 1992 perustettua Elton John Aids Foundationia.

Elton John on ollut eturivissä puolustamassa homojen asemaa, viimeksi torstaina. Ja kaikki muistavat Elton Johnin prisessa Dianan kuoleman yhteydestä.

*****

Elton Johnin 50-vuotispäivä oli aikoinaan mahtipontinen, mutta nyt, 60-vuotispäivänä pantiin paremmaksi. Kirkkojen halveksija juhli lauantaina New Yorkin suurimmassa uusgoottilaisessa temppelissä Harlemissa. Kaikki 400 vierasta oli käsin valittu. Tällaisia vieraita: Bette Midler, Ozzy ja Sharon Osbourne, Donatella Versace, Jon Bon Jovi, Michael Caine, Richard Gere, Barbara Walters, Pierce Brosnan, Whoopi Goldberg ja Rod Stewart Glanz. Elämänkumppani David Furnish oli suunnitellut ohjelman kahden ystävänsä kanssa. Kirkkoon mahtuu normaalisti 6000 ihmistä. Se oli koristeltu valkoisin kukin ja hopealla. Oli 1000 pulloa champanjaa, canapesta, hummeria ja luxushärkää. Jälkiruuaksi korkea vuori karamellipuddingia. Viihteestä huolehtivat Scissor Sisters, Sting ja Ex-Beatle Paul McCartney. Sunnuntaina oli megatähden 60. konsertti Madison Square Gardenissa. Konsertti oli lähes loppuunmyyty mutta eBayssa oli vielä lippuja 1000 dollarilla.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!