Presidentti Niinistö puhui ´suomalaisuuksien summasta´

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 11

Tasavallan presidentin viran hoitajuuden vaihtuessa viittaukset tasa-arvoon keskittyivät pääasiassa tehtävän jättäneen Tarja Halosen puheeseen. Sauli Niinistön puheessa teeman saattoi uskoa sisältyvän muihin ilmaisuihin. Niinistö puhui "suomalaisuuksien summasta", jota tarvitsemme. Niinistö sanoi myös, että yhteiskunnallinen eheys voidaan taata vain, jos oikeudentunto vallitsee. - Presidentti voi olla vain koko maan ja kansan presidentti, Niinistö sanoi.

Taloudellinen eriavoisuus kuului uudelle presidentille huolta aiheuttaviin teemoihin. Hän sanoi, että välittämistä ei voi ulkoistaa.

Niinistö tuotti ilmeisen pettymyksen sellaisille uskonnollisille piireille, jotka toivoivat jumalolentojen paluuta presidentin virkaanastumispuheeseen. Jumalan suojelusta Niinistö ei pyytänyt. Tämänsuuntainen lause sisältyi viimeksi Ahtisaaren puheeseen 1994.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

11 kommenttia

Tarja Halosen presidenttikaudella glbti-ihmisten asema tasa-arvoistui ns. valtaväestöön verrattuna. Halosen näkyvä toiminta nimenomaan glbti-ihmisten yhdenvertaisuuden hyväksi ajoittuu lähinnä presidenttikauttaan edeltävään aikaan. Halosen Seta-puheenjohtajuudesta on aika noin kolme vuosikymmentä. Jää nähtäväksi, miten Halosen yhteys glbti-asioihin näkyy jatkossa.

Suomen kansa valitsi itselleen hyvän presidentin, minun mielestäni parhaan ehdolla olleista. Puoliso tuli kaupan päälle. Presidentillä on melko vähän todellista valtaa. Hyvä niin. Presidentti edustaa Suomea kansainvälisesti, allekirjoituksellaan hän hyväksyy eduskunnan säätämät lait ja niin edelleen. Virassaan hänellä on kuitenkin paljon "pehmeää" valtaa, mielipidevaikuttajana.

Glbti-ihmisiä koskevissa kysymyksissä Sauli Niinistö on osoittanut kohtuullisen myönteistä suhtautumista. Niinistö mm. äänesti kymmenen vuotta sitten voimaantulleen silloin edistyksellisen parisuhdelain puolesta. Avioliittoasian suhteen Niinistön kouluttaminen on kuitenkin vielä kesken. Syystä tai toisesta hän suhtautuu vastahakoisesti nyt keskustelun alla olevaan avioliittolain muuttamisesta yleiseksi - vaikka hän onkin halukas saattamaan kuntoon käytännön eriarvoistavat tekijät nykyisessä tilanteessa: rekisteröityneiden parien yhteisen sukunimen, adoptiokysymyksen ja siviilisäädyn kirjaamiseen tietojärjestelmiin liittyvän "outtaus"-ongelman.

Onnea matkaan uudelle presidentille!
"Avioliittoasian suhteen Niinistön kouluttaminen on kuitenkin vielä kesken."

Niinistöä pitää heti huomisesta alkaen ruveta parjaamaan piiloitetusta vihapuheesta jos hän ei välittömästi ala tekemään töitä Suomen historian järkyttävimmän, hirvittävimmän ja tuskallisimman ihmisoikeusrikkomuksen, nimittäin homojen naimaoikeuden saamiseksi maahamme. Näen päivittäin Punavuoren ja Kallion kaduilla kuinka miljoonat ihmiset kärsivät suunnattomasti tästä käsittämättömästä vääryydestä, jonka hirveyttä ei voi verrata mihinkään muuhun maailmanhistorian julmuuteen. Tänäänkin kävelin Iso-Robaa pitkin ja näky oli kuin Raatteen tiellä: lukemattomia hglbtliglbtlsaslgblhbhl-ihmisiä tuupertuneina hankeen avioliitottomuuden aiheuttaman ihmisoikeusahdistuksen takia. Ai-van järkyttävää.