USA: Seitsemäs osavaltio laillisti homoliitot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 4

Samasukupuoliset parit voivat todennäköisesti avioitua Washingtonin osavaltiossa kesäkuun alusta lähtien.

Kuvernööri Christine Gregoire allekirjoitti lain, jonka osavaltion kongressin molemmat elimet aiemmin hyväksyivät.

Lain vastustajat ovat jo vaatineet kansanäänestystä lakimuutoksesta. Aloite nimeltään Referendum 73 johtaa äänestykseen marraskuussa, jos vastustajat saavat kerätyksi tarvittavat runsaat 120 000 äänestäjän allekirjoitusta kesäkuuhun mennessä.

Samaa sukupuolta olevat parit voivat USA:ssa avioitua Connecticutin, Iowan, Massachusettsin, New Hampshiren, New Yorkin ja Vermontin osavaltioissa sekä pääkaupungissa Washingtonissa. Nyt avioliittolakinsa yhdenvertaistaneen Washingtonin osavaltion lisäksi realistisia hankkeita on vireillä New Jerseyssä, Marylandissa ja Mainessa. New Jerseyn kuvernööri on tosin ilmoittanut kaatavansa vireillä olevan lain veto-oikeudellaan. Kaliforniassa kiista homoliittojen laillisuudesta päätyy todennäköisesti lopulta korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Osavaltion valitustuomioistuin oli äskettäin avioliittouudistuksen kannalla.

Liitovaltion laki ei tunnusta USA:ssa yhdenvertaista avioliittoa. Kanadassa liittovaltion laki teki avioliitoista sukupuolineutraalin 2005. Maan konservatiivihallitus on uhitellut lain muuttamista, mutta ei ole käytännössä lähtenyt lakia muuttamaan.

Washingtonin osavaltiossa hyväksyttiin rekisteröidyt parisuhteet vuonna 2007. Vuonna 2009 lakia laajennettiin ja säännöksistä tuli avioliittoon rinnastettavissa kaikessa muussa paitsi nimessä. Muutos päätyi kansanäänestykseen, mutta selvisi siitä.

Uutinen Huffington Postissa

4 kommenttia

New Jerseyn osavaltion (New Yorkin rajanaapuri, 8,8 miljoonaa asukasta, pääkaupunki Trenton) edustajainhuone hyväksyi eilen tasa-arvoisen avioliittolain äänin 42-33. Senaatti oli jo aiemmin hyväksynyt lain äänin 24-16.
New Jersey on siis 8. osavaltio oikealla asialla.

New Jerseyn kuvernööri Chris Christie on valitettavasti taantumuksellinen republikaani, joka on kieltäytynyt allekirjoittamasta lakia. Osavaltion asukkaat siis kannattavat ja senaatti sekä edustajainhuone ovat hyväksyneet uuden lain. Näin siis yksi kiihkomielinen meidän oikeuksien vastustaja voi estää demokraattisen päätöksen. Tässä tapauksessa demokratia ei toimi.

Kuvernööri Christie halua asiasta kansanäänestyksen, johon demokraatit eivät suostu, sillä ihmisoikeuksista ei päätetä kansanäänestyksellä. Sekä senaatin että edustajainhuoneen täytyisi saada nyt tasa-arvoisen avioliittolain taakse vielä lisää edustajia, mikä mahdollistaisi kuvernööri Christien jyräämisen.

http://www.nytimes.com/2012/02/17/nyregion/veto-awaits-new-jersey-bill-allowing-gays-to-wed.html?_r=2&pagewanted=1&ref=nyregion

Länsi-Virginian (West Virginia, 1,8 miljoonaa asukasta, pääkaupunki Charleston) osavaltiossa on esitelty parisuhdelakialoite, joka toisi homopareille avioliittoon kuuluvat oikeudet. Lakialoitteen esitellyt demokraatti kertoi, että sen tarkoituksena on aluksi käynnistää keskustelu homo- ja lesboparien tasa-arvosta. Länsi-Virginia on köyhimpiä ja taantumuksellisimpia osavaltioita, jossa hlbt-kansalaisia saa vapaasti syrjiä, sillä syrjintäsuojalaitkin puuttuvat.

http://wvgazette.com/News/201202160082
Ja sitten seuraava osavaltio, joka sijaitsee pääkaupunki Washington DC:n vieressä.

Marylandin osavaltion (5,8 miljoonaa asukasta, pääkaupunki Annapolis, suurin kaupunki Baltimore) edustajainhuone on juuri aloittamassa tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyn.

Kansanedustajia on 140 eli meidän puolen pitäisi saada vähintään 71 ääntä. Kaksi republikaania kannattaa lakia, mutta muutama vanhoillinen demokraatti vastustaa. Lisäksi yksi lakia kannattava on sairaalassa ja toinen matkoilla.

Homovastaiset järjestöt, kirkkokunnat ja lahkot ovat äänessä. Homomyönteiset poliitikot muista osavaltioista kuten New Yorkin pormestari tekevät kaikkensa, jotta Marylandin avioliittolaki toteutuisi.

Tällä hetkellä ei siis ole varmaa, onko kannattajia tarpeellinen määrä. Jos on, asiasta päästäneen äänestämään muutaman tunnin kuluttua.

http://www.baltimoresun.com/news/maryland/politics/bs-md-influence-20120216,0,1506284.story