Amnesty: Kamerun polkee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Kamerun sijaitsee keskisen Afrikan länsiosassa


Suomen Amnesty järjesti viime keskiviikkona Helsingissä keskustelutilaisuuden, jossa puhuttiin Kamerunin ihmisoikeustilanteesta ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvasta vainosta. Ihmisoikeusaktivisti Zuzeeko Abeng kuvasi Kamerunin tilannetta. Palaamme tämän keskustelutilanteen antiin myöhemmin.

Amnestylla on käynnissä kampanja kamerunilaisen homomiehen, Jean-Claude Roger Mbeden, vapauttamiseksi. Valtiollisten turvallisuusjoukkojen jäsenet pidättivät Mbeden 2.4.2011. Pidätys tapahtui Mbeden ja hänen miespuolisen tuttavansa tapaamisen yhteydessä. Hänet vietiin Gendarmerie du Lacin pidätyskeskukseen Yaoundéssa ja häntä vastaan nostettiin syytteet homoseksuaalisuudesta ja homoseksuaalisen teon yrityksestä. Tapausta käsiteltiin ensimmäisen asteen oikeusistuimessa maaliskuussa 2011. Huhtikuun lopussa tuomioistuin katsoi Kamerunin rikoslain pykälän 374a perusteella hänet syylliseksi homoseksuaalisuuteen ja homoseksuaalisen teon yritykseen ja langetti hänelle kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tällä hetkellä Mbede kärsii rangaistustaan Kondeguin keskusvankilassa, missä hän on vaarassa joutua sekä homofobisten hyökkäysten kohteeksi että muiden vankien ja vankilahenkilökunnan pahoinpitelemäksi oletetun tai todellisen seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Vankilaolosuhteet Kondeguissa ovat ankaria. Asianajajat ovat valittaneet tuomiosta ja valitus on mahdollisesti käsittelyssä juuri tänään.

Tämä keskustelutilaisuuus järjestettiin Helsingissä viime keskiviikkona

Amnestyn sivulla voi ottaa osaa vetoomukseen Jean-Claude Roger Mbeden puolesta.
Lisää Kamerunin tilanteesta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!