Amnesty International aloitti nimienkeruukampanjan Turkin homojen puolesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve
  • 1

Amnesty International on aloittanut verkossa nimienkeruukampanjan Turkin hallituksen painostamiseksi seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Järjestö muistuttaa Turkissa tapahtuneista kymmenistä homofobiaan ja transfobiaan liitetyistä murhista.

Pelkästään vuonna 2010 maassa murhattiin 16 homoseksuaalia ja transsukupuolista ihmistä. Turkin viranomaiset eivät tutki asianmukaisesti näitä rikoksia, mikä synnyttää sallivan asenteen sateenkaariväestön ihmisoikeuksien loukkaamiseksi. Samat viranomaiset ruokkivat seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin perustuvaa syrjintää terveydenhuollossa, työelämässä ja asuntomarkkinoilla, mikä johtaa monet transsukupuoliset prostituutioon.

Viranomaisten antamat viralliset julkilausumat ruokkivat julkista homofobian ja transfobian hyväksymistä. Amnesty Internationalin mukaan ei sen enempää poliisi kuin asevoimat jarruta tällaisen ilmapiirin vallitessa sateenkaariväestöön kohdistuvaa syrjintää, väkivaltaa tai simputusta, eivätkä ne käytä kyllin tehokkaita keinoja henkilöihin seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella kohdistettujen viharikosten estämiseksi tai selvittämiseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Järjestö on aloittanut verkossa nimenkeruukampanjan, jonka tavoitteena on painostaa Turkin hallitusta tunnustamaan seksuaalivähemmistöjen oikeudet valmisteltavana olevassa uudessa perustuslaissa ja antamaan maan parlamentille syrjinnän vastaiset lakiehdotukset.

Universo Gay (Epanja)
Allekirjoita espanjalaisilla sivuilla

1 kommenttia

Turkkihan on omassa luokassaan kummallinen sekoitus hlbt-oikeuksia ja -syrjintää, koska siellähän rakastelu samaa sukupuolta olevan kanssa ei ole ollut laitonta, eikä rangaistavaa, maan lakien mukaan, vuodesta 1858 asti. Tuolloin Ottomaanien valtakunta poisti laeista rangaistavuuden. (verrattuna esim. Suomi, jossa rikoslaissa oli jopa 2 vuoden vankilatuomio rakastelusta samaa sukupuolta olevan kanssa aina vuoteen 1971 asti - tuon lain perusteellahan yli 1 000 ihmistä tuomittiinkin Suomessa).

Mutta Turkissa syrjintä- ja sorto-ongelmia on sitten epävirallisen virallisemmalla taholla muuten, pitkälti maan uskonnollisista kulttuureista (islam ja kristinusko) johtuen.

http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Turkey