Matkamessujen tiimoilta: Baku, euroviisukaupunki

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006

Toukokuun 26. päivänä on Euroviisujen finaali Bakussa Azerbaidzhanin pääkaupungissa. Semifinaalit järjestetään 22.5. ja 24.5. Niistä tulee valtava spektaakkeli. Saksalainen Alpine Bau Deutschland AG pystyttää parhaillaan 23 000 ihmistä vetävää Baku Crystal Hallia. Kaiken kaikkiaan Azerbaidzhan sijoittaa miljardi euroa ESC-kisoihin.

Baku on 9 miljoonan azerbaidzhanilaisen pääkaupunki. Pääkaupunki on Kaspianmeren rannalla, ja siellä on 2 miljoona asukasta. Kaupunki on 28 metriä meren pinnan alapuolella. Bakun vanha kaupunki on UNESCOn maailmanperintölistalla.

Maahan mennessä tarvitaan passi ja viisumi. Lähin lähetystö on Tukholmassa. Suurin osa väestöstä on muslimeja (90%). Se merkitsee, että siellä on osattava käyttäytyä asiallisesti. Pyhien paikkojen valokuvaamiseen on saatava lupa. Alkoholiin suhtaudutaan vapaamielisesti. Turistin riesana ovat varkaat. Liika käteisraha, korut ja arvokkaat kamerat tulee jättää hotellin säilytykseen. Jostain syystä metron käyttämistä ei suositella, vaan on kätettävä virallisia takseja. Matkustusasiakirjoista on syytä olla mukana valokopiot. Kaikki mielenilmaukset ja kansankokoukset on kierrettävä kaukaa, samoin pimeän aikaan on oltava varovainen yökapakoiden lähellä.

Homoseksuaalisuus ei ole rangaistavaa, mutta jos julkisella paikalla osoittaa hellyyttään, voi joutua poliisin kanssa tekemisiin. Suomen ulkoministeriön matkustustiedote ei asiasta kerro, mutta esim. Saksan tiedote varoittaa: poliisi voi ottaa kiinni homoparin ja vapaaksi pääsee vasta, kun maksaa sopivan rahasumman.


Häätöjä

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Human Right Watch ja BBC kertovat vakavammista ihmisoikeusloukkauksista. Väkivaltaiset poliisijoukot ovat pakolla häätäneet ihmisiä asunnoistaan, kun heidän talojaan hävitetään euroviisujuhlien alla. Joiltakin on katkaistu lämpö ja vesi, vaikka ulkona lämpötila on alle jäätymispisteen. Chrystal Hallin rakentaminen ja positiivinen mielikuva ovat nyt niin tärkeitä, että näitä tietoja pakkotoimista ei haluta ulkomaailmaan. Myös EBU on uhkaillut BBC:tä vääristä tiedoista.

BBC kertoo, miten eläkeläistä Natalya Alibekovaa kohdeltiin rakennustöiden aikana. Hän on asunut talossaan 11 vuotta, mutta nyt hänen asuntonsa on kivimurskan keskellä. Kortteli on lähes viimeinen, joka on pystyssä hallin läheisyydessä. Joulukuun puolivälissä iso joukko ihmisiä oli ovella. Mitään henkilökortteja ei näytetty, mutta ilmoitettiin, että Natalyan on syytä lähteä tiehensä uuteen vuoteen mennessä. Muuten hänet poistetaan alueelta väkisin. Muutkin asukkaat ovat kauhuissaan. Työmaan keskellä on kuin eläisi maanjäristyksen päällä. Sähkö, kaasu ja vesi on jo katkaistu. Viranomaiset eivät ole tehneet mitään tarjousta korvauksista. Muille lähikortteleiden omistajille on tarjottu neliökorvausta, joka on vain puolet alueen keskimääräisestä neliöhinnasta.

BBC:n pitkä juttu tästä aiheesta
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16223311

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!