´Murros ja vyöry uhkaavat Niinistöä´

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto

Vyöry on lähtenyt liikkeelle. Ensin ollaan epävarmoja ja sitten ryhmitytään potentiaalisen toisen ehdokkaan taakse. Tämä näkemys nousi esille Yleisradion Ykkösaamussa kolmen politiikan toimittajan paneelissa. Osallistujat olivat Yrjö Rautio Apu-lehdestä, Janne Impiö Maaseudun Tulevaisuudesta ja Olli Waris Iltalehdestä. Viidennes äänioikeutetuista empii vielä.


Paanelissa ilmeni tilanteen olevan vaarallisen Niinistön kannalta. - Hänellä on myös ongelmana se, että kannatus perustuu pääosin edellisiin vaaleihin ja tämä tekee romahduksen mahdolliseksi. Yrjö Rautio ennusti Niinistön kannatuksen putoavan vaalipäiväksi noin 30-35 prosentin luokkaan, ja silloin ei vielä tiedetä lainkaan, tuleeko hänestä presidenttiä. - Kuusi vuotta sitten Niinistö sai ihmiset innostumaan yli puoluerajojen, nyt vaikuttaa jäykältä ja ylivarovaiselta, mutta terhakoitunee toisella kierroksella päästessään kaksintaisteluihin, sanoi Varis. – Niinistöllä on ollut vaikeuksia saada aikaan yleistä innostusta, ja juuri tämä tekee tilanteen hänelle vaaralliseksi, luonnehti Rautio.


Olli Varis sanoi henkilökohtaisen tuntumansa Niinistön vastustajasta toisella kierroksella olevan joko Haavisto tai Väyrynen. - Haavisto on onnistunut välittämään aika positiivisen ja raikkaan vaikutelman, sanoi Varis. Rautio sanoi yhtyvänsä Variksen arvioon, että Haavisto on potentiaalisesti sellainen, jolle voisi syntyä Halosen tai Ahtisaaren tapainen ilmiö, koska Haavisto edustaa jotain uutta.


Haaviston mahdollisuuksien ohella muistutettiin vielä Lipposen mahdollisesta comebackistä. – Mutta se edellyttäisi kampanjamuutosta ja etäisyyttä yritykseen luoda pehmo-Paavo. – Suomen eliitissä kyllä löytyy kannatusta, mutta pitäisi saada kansa tai edes demareiden perusväki liikkeelle. Keskustelijat mainitsivat Jaakko Iloniemen ja Lauri Ihalaisen kannatukset ja kulttuuripiirien näkyvyyden kannatusilmoituksissa. – SAK:n julkisen kannatuksen puuttumisen vaikutusta pohti Janne Impiö. Lauri Ihalainen on nyt ilmoittautunut, mutta ei se samaa tarkoita. – On hämmentävää, että SDP:n kannatus ei näy Lipposen kannatuksessa, sanoi Impiö. Niinistön suurelle kannatukselle SDP:n piirissä etsittiin syytä. – Ilmeisesti SDP ja Lipponen tekivät virheen ehdokkkuudessa, sanoi Rautio.

Ohjelman juontaja Jakke Holvas testasi paneelilla myös mahdollisuutta, että Niinistö menee läpi kertaheitolla ja puheet käänteestä heijastaisivatkin vain toimittajien draaman kaipuuta. Tätä mahdollisuutta vastaan oltiin paneelin piiristä kuitenkin valmiita lyömään suurikin veto.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Keskustelijat pohtivat myös Halosen äänestäjien käyttäytymistä nyt. - ”Ne pehmeät äänet” valuvat nyt Haavistolle, sanoi Varis. – Mutta ihmettelen, mitä Halosta äänestäneet sitten tekevät, jos toisella kierroksella on Niinistön ohella Soini tai Väyrynen, pohti Rautio.

Ykkösaamu (YLE) 4.1.12

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!