Halme aiheutti kohun nimittämällä presidenttiä lesboksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Vasta eduskuntaan Helsingin vaalipiiristä valittu kansanedustaja Tony "Viikinki" Halme nostatti maanantaina kohun nimittäessään Tasavallan presidentti Tarja Halosta lesboksi Yleisradion uutislähetyksessä.

Radiossa Halme sanoi "Joku kysy multa, onko se mahdollista, että tällainenkin tapahtuu. Mä sanoin, että ei se ole mahdotonta. Meillä on lesbo presidentti, ja meillä on minä kansanedustajana. Kaikki näköjään voi olla mahdollista.".

Monet pitkän linjan poliitikot tuomitsivat Halmeen menettelyn ja puheet. Presidentin kanslia sen sijaan ei aio ottaa kantaa Halmeen sanomisiin. Myöhemmin Halme pyysi STT:n kautta lähetetyllä avoimella kirjeellään anteeksi lausumisiaan:

"Avoin kirje Presidentti Tarja Haloselle

Pyydän anteeksi, että olen nimitellyt rouva Presidenttiä radiolausunnossani. Tarkoitukseni oli rohkaista jokaista suomalaista pyrkimään eteenpäin elämässä ja toteuttamaan unelmiaan. Radioon antamani lauseen olisin voinut muotoilla toisinkin, esimerkiksi vaikkapa seuraavasti: Kaikki näyttää olevan elämässä mahdollista kun katujen kasvatista voi tulla kansanedustaja ja Setan ex-puheenjohtajasta presidentti. Suomen kansa on teidät suoraan valinnut presidentiksi ja minä kunnioitan sitä valintaa. Politiikkaanne aion edelleen arvostella.

Helsingissä 18.3. 2003

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tony Halme"

Yleisradiossa asiaa puidaan. Pohtimisen aiheena on, että pettikö journalistinen kontrolli. Varsinaisesti perustuslain ja eduskunnan työjärjestyksen mukaiset säännöt ja vaatimus arvokkaasta käyttäytymisestä alkaa koskea uusia edustajia ensi maanantaina.

Halme on aiemmin esittänyt seksuaalisiin vähemmistöihin liittyviä negatiivisia ja virheellisiin käsityksiin perustuvia kommentteja. Halme on mm. väittänyt, että homoseksuaalisuus olisi määritelty sairaudeksi vielä vuonna 1998 ja että 86 % hoitoon hakeutuneista olisi "parantunut ottamalla pillerin päivässä".

Kaiken kaikkiaan Halme sai vaaleissa 16390 ääntä. Eniten ääniä Halme sai Meri-Rastilastan alueelta. Suurinta kannatus oli Jakomäessä: 14,23 prosenttia äänistä.

Lähteet: Pinkki, Ilta-Sanomat ja YLE Teksti TV

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!