Tutkimus: Lapsettomat sallivampia hedelmöityshoidoille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Helsingin Sanomat (24.8.) kertoo kuopiolaistutkimuksesta, jossa tutkittiin lapsettomuustaustan vaikutusta asenteisiin hedelmöityshoitojen sallimisen suhteen. Tutkimuksessa kävi ilmi, että lapsettomuudesta kärsivät tai kärsineet naiset ajattelevat sallivammin hoitojen antamisesta yksinäisille naisille ja naispareille.

Lähes puolet lapsettomuudesta kärsineistä olisi valmis antamaan hedelmöityshoitoja naispareille. Lapsia saaneista samaa mieltä on alle viidesosa. Yksinäisille naisille lapsettomista hoitoa antaisi 66 prosenttia vastanneista. Synnyttäneistä vastaava luku oli 39 prosenttia. Lapsettomuudesta kärsivät ovat myös haluttomampia rajoittamaan hoitokertojen määrää kuin lapsia saaneet.

Sijaissynnyttäjän homoparille hyväksyy lähes kolmannes lapsettomista ja lapsen saaneista joka kuudes. Lapsettomat sallisivat synnyttäneitä useammin myös heteropareille sijaissynnyttäjän. Siittiöiden tai munasolun luovuttajan nimettömyyden säilyttämisen puolestakin lapsettomat ovat valmiimpimpia kuin lapsia saaneet.

Tutkimuksen yhteenvetona todetaan, että vastaajien mielipiteisiin vaikutti lapsettomien halu auttaa muita lapsettomia ja toisaalta turvata sukusolujen saatavuus. Synnyttäneet taas perustelivat näkemyksiään huolellaan lasten oikeuksista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tutkimusryhmään kuuluivat professorit Seppo Heinonen ja Esko Länsimies, lääketieteen kandidaatti Katri Heikkilä ja tohtori Maritta Hippeläinen. Tutkimus on julkaistu brittiläisessä alan lehdessä.

- Helsingin Sanomat

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!