Hallitus hyväksyi hedelmöityshoitolain

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Hallitus on hyväksynyt esityksen hedelmöityshoitolaiksi. Asiasta on kiistelty pitkään ja nytkin asiasta jouduttiin äänestämään kaksi kertaa. Eduskunta alkaa käsitellä lakia presidentin esittelyn jälkeen. Keskustelusta odotetaan erittäin kiivasta. Hoitojen salliminen yksinäisille naisille ja lesbopareille jakaa mielipiteitä. Myös lapsen oikeus saada tietää sukusolun luovuttajan nimi puhuttaa.

Keskustan Hannes Manninen olisi halunnut sallia hedelmöityshoidot vain heteropareille, mutta hänen esityksensä kaatui äänin 9 - 3. Ulla-Maj Wideroos olisi halunnut laskea lapsen tiedonsaannin ikärajaa 15 vuoteen. Keskustan Juha Korkeaoja ja Mauri Pekkarinen poistuivat asian käsittelun ajaksi. Myöskään Keskustan Liisa Hyssälä ei osallistunut käsittelyyn virkamatkan vuoksi. Edellisellä viikolla esitys jäi pöydälle Hyssälän pyynnöstä.

Esitystä valmistellut SDP:n Leena Luhtanen toteaa lain olevan tarpeellinen, sillä sillä luodaan pelisäännöt jo olemassaolevalle tilanteelle. Myös keskustalainen pääministeri Matti Vanhanen kannattaa lakia.

Tällä hetkellä hedelmöityshoitoja säätelevää lakia ei ole. Uusi laki sallisi hedelmöityshoidot heteroparien lisäksi yksinäisille naisille ja naispareille. Hoitoja voitaisiin tehdä omien sukusolujen lisäksi myös luovutetuilla sukusoluilla, ja 18-vuotiaana lapsella olisi oikeus saada tietää luovuttajan henkilöllisyys. Lapsella ei olisi kuitenkaan automaattisesti oikeutta periä sukusolun luovuttajaa, eikä luovuttajaa vahvisteta isäksi, ellei mies itse suostu siihen. Laki ei hyväksy sijaissynnyttäjiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!