Maailman Aids-päivä 1.12.

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • -
  • 3

1.12. on Maailman Aids-päivä.

Maailman Aids-päivää vietettiin Maailman terveysjärjestön (WHO) aloitteesta ensi kertaa vuonna 1988.

Päivän tavoitteena on kiinnittää huomio kasvavaan ongelmaan - lisätä ihmisten tietoisuutta hivistä ja aidista, sekä löytää uusia ja tehokkaampia toimia epidemian hillitsemiseksi.

Ensimmäisen kerran tartuntataudista puhuttiin 30 vuotta sitten, 5.6.1981.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Alkuvaiheissa Hiv ja Aids saivat "homotaudin" tai "homoruton leiman". Taudin arveltiin jotenkin olevan sidoksissa seksuaaliseen suuntautumiseen. Tulkinta tehtiin, koska ensimmäinen todettu suuri epidemia oli nimenomaan homomiesten keskuudessa. Myöhemmin ymmärrettiin taudin tartuntamekanismit ja se, että homomiesten keskuudessa epidemia oli syntynyt suojaamattomien seksikontaktien seurauksena.

www.maailmanaidspaiva.fi
Maailman aids-päivän vietto alkoi seminaarilla

3 kommenttia

Olen linkittänyt seuraavan hiv/aids-historiasta kertovan omakohtaisen artikkelin monta kertaa ranneliikkeen sivuille ja olen pahoillani, jos tämä toisto häiritsee jotakuta.

Hiv/aidsin sosiaalihistoria on kuitenkin kouluesimerkki syrjinnästä ja vallankäytöstä vähemmistösyrjintään, jossa käytettiin hyväksi pelkoja,
ennakkoluuloja ja tietämättömyyttä:

http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=101_6_1

Otetaan opiksi!
  • 2 / 3
  • AAA
  • 1.12.2011, 13.37
Oli varmaan kammottavaa elää homona 1980-luvun Suomessa, kun aids-hysteriä iski päälle. Niin kuin kehotuskiellot, kiihkokristillisyys ja neuvostokommunistinen asenne homouteen ei olisi ollut tarpeeksi.
Mutta tästäkin selvittiin, Kiitos Stålströmin ja kumppaneiden työnteon.
Jossain dokumentissa Stålström tai Hentilä mainitsi aids-kriisin olleen lopulta se tekijä, joka toi HLBT-populan lopulta parrasvaloon ja istumaan samoihin pöytiin päättäjien kanssa.