Konservatiivit voittivat Espanjan parlamenttivaaleissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve
  • 1

Vaalihuoneistojen edessä tehtyjen kyselyjen perusteella Espanjan parlamentin tärkein oppositiopuolue Partido Popular (PP) saa uuden Cortésin alahuoneessa ehdottoman enemmistön, 181 – 185 paikkaa (noin 43% äänistä). Nykyisessä sillä on 154 paikka. Sosialistit (PSOE) menettänevät 50 paikkaa jaa saavat uudessa Cortésissa korkeintaan 119 paikkaa (noin 30% äänistä). Katalonialainen CiU saa 13 – 15 paikkaa (10) ja yhdistynyt vasemmisto IU 9 -11 (2).

Sateenkaariväestöä on hermostuttanut nykyisen tasa-arvoisen avioliittolain kohtalo. PP:n puheenjohtaja Mariano Rajoy on kertonut odottavansa Espanjan perustuslakituomioistuimen ratkaisua valitukseen, jonka puolue aikoinaan jätti avioliittolain tultua hyväksytyksi sosialistien äänin. Rajoy on myös kertonut, että häntä häiritsee vain ”avioliitto”-nimen käyttäminen samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisistä liitoista.

Madridin pormestari, PP:n jäsen Alberto Ruiz-Gallardón totesi muutama päivä sitten, ettei häntä häiritse avioliitto-nimen käyttäminen, mutta hän ei myöskään ymmärrä niitä, jotka paheksuvat sitä, että perustuslakituomioistuin käsittelee lain perustuslaillisuutta.

El País (Espanja)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Konservatiivien paikkamäärä ei kuitenkaan mahdollista perustuslain muuttamista mieleisekseeen. Näinhän tapahtui Unkarissa 1 1/2 vuotta sitten. Kun kristilliskonservatiivit saivat paikoista yli 2/3, he ensi töikseen kirjoittivat uusiksi perustuslain, ja siinä kiellettiin samaa sukupuolta olevien avioliitot.