Ellen DeGeneres nimitetty kansainväliseksi AIDSin vastaiseksi lähettilääksi

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Vermillion

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton on nimittänyt Ellen DeGeneresin kansainväliseksi HIVn ja AIDSin vastaiseksi lähettilääksi. Asia julkaistiin Clintonin Kansallisille Terveysinstituuteille antamassa puheessa, jossa Clinton korosti miesten vapaaehtoisia ympärileikkausia tarjoamien ohjelmien ja HIVn äidiltä lapseen tarttumisriskin vähentämisen tärkeyttä ”AIDSittoman sukupolven” rakentamisessa.

”Sanasi tulevat rohkaisemaan amerikkalaisia nostamaan äänensä kanssasi kampanjassamme saavuttaa AIDSiton sukupolvi,” Clinton kirjoitti DeGeneresille tiistaina julkaistussa kirjeessä. ”TV-ohjelmasi ja sosiaalinen media tekee sinulle mahdolliseksi tuoda miljoonille ihmisille vahva ja toivokas viesti, että me voimme voittaa tämän taistelun.”

Puheessaan Clinton toivoi, että suurempi määrä miehiä hakeutuisi vapaaehtoisiin ympärileikkauksiin, ja että antiretroviruslääkitystä tartunnan saaneiden keskuudessa tuettaisiin paremmin. Clintonin mukaan molemmat toimenpiteet edistäisivät ”ideaalista väliintuloa joka estäisi uudet tartunnat”. Viimeaikaiset tutkimukset ovat todenneet, että HIV-positiiviset henkilöt, jotka käyttävät antiretroviruslääkitystä antavat partnereilleen tartunnan huomattavasti pienemmällä todennäköisyydellä.
Clintonin mukaan väittely siitä, pitäisikö suosia tartuntojen estämistä vai niiden hoitamista ovat merkityksettömiä tämän päivän taistelussa HIV:tä vastaan. Clinton esitti tavoitteen, että tartunnat äidiltä lapselle saataisiin nollaan vuoteen 2015 mennessä.

Viruksen hävittäminen tuleville sukupolville tulee tarvitsemaan merkittävää ja pitkää rahoitusta, mikä on selvä haaste aikana, jolloin ekonomiset kriisit ovat johtaneet laskuun yksityishenkilöiltä saaduissa lahjoituksissa, kuten myös valtion rahoituksessa, joka laski lähes 10% maailmanlaajuisesti vuonna 2010 verrattuna edelliseen vuoteen.

Clinton vetosi puheessaan Yhdysvaltain lainsäätäjiin - kuten myös valtioihin, joilla on varat joilla kunnolla tukea HIVn ja AIDSin vastaisia ohjelmia, mutta ovat tähän mennessä olleet haluttomia siihen – tällaisten aloitteiden asettamiseksi etusijalle. ”Näissä vaikeissa taloudellisissa ajoissa meidän täytyy muistaa, että tulevaisuuteen sijoittaminen on tärkein sijoitus jonka voimme tehdä,” Clinton sanoi.
Ulkoministeri Clinton kritisoi myös lainsäädäntöjä, jotka kriminalisoivat homoseksuaalisuuden, sanoen että ne ovat este tehokkaalle tartuntojen määrän laskemiselle – näkemys jonka monet HIV-asiantuntijat jakavat.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

DeGeneres vastasi ulkoministeriön nimitykseen antamassaan lausunnossa: ”Minulle on kunnia tulla Ulkoministeri Hillary Rodham Clintonin valitsemaksi erikoislähettilääksi kansainvälisen AIDS-tietouden levittämiseksi. AIDSin vastainen taistelu on aina ollut lähellä sydäntäni. Olen iloinen, että voin käyttää asemaani ihmisten valistamiseen ja toivon levittämiseen.”

”Nyt, jos annatte anteeksi, minun täytyy mennä selvittämään mitä ’lähettiläs’ tarkoittaa,” DeGeneres vitsaili.

Ellen DeGeneres on stand-up koomikko, näyttelijä ja talk-show –juontaja. Hänen ohjelmallansa ”Ellen” on päivittäin noin 2.7 miljoonaa katsojaa, ja se on voittanut 32 Daytime Emmy –palkintoa. Suomaisille hän on tuttu varmaankin lähinnä American Idol –ohjelman juontajana. DeGeneres on naimisissa näyttelijä Portia DeRossin kanssa.

Advocaten uutinen Englanniksi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!