Rokoteuutiset liian optimistisia

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006


Äskettäin kerrottiin uudesta espanjalaisesta MVA-B-hiv-rokotteesta, joka vaikutti lupaavalta. 90% koehenkilöisstä sai HIV-vasta-ainesuojaa, joka oli melko pitkäaikaista. Rokotetta on kehitelty jo pitkään, ja eläinkokeita tehtiin vuonna 2008. Rokotteessa on neljä HIV-geeniä, jotka eivät lisäänny (eivätkä siis aiheuta sairautta rokotetussa).

Rokotteen tarkoitus on harjaannuttaa elimistön puolustusmekanismit havaitsemaan taudin aiheuttajat varhaisvaiheessa. Virukset eliminoidaan ennen kuin ne kulkeutuvat solujen sisään. Ongelmana on, että HIV-virukset muuntuvat samalla tavoin kuin influenssavirukset. Joka vuosi saapuu uusi influenssa-aalto ja sitä varten tarvitaan erityinen, kyseiseen viruskantaan tehoava rokote. Sama tilanne on HIV-rokotteissa. Ruotsalaisella Sentry.nu-sivustolla Jan Albert Karolinska institutetista sanoo, että on vielä pitkä matka toimivaan rokotteeseen. HIV-viruksesta on liikkeellä monia viruskantoja. Näille kaikille yhteistä rokotetta ei saada pitkään aikaan.

Maailmalla on menossa n. 30 HIV-rokoteprojektia. Syyskuusssa tiedelehti Nature kertoi, että on löydetty 17 uutta vasta-ainepartikkelia eri HIV-kantoja vastaan. Niistä avautuu väyliä uusille rokotustutkimuksille. Kuitenkin rokotteen kehittäminn on pitkäaikaista puuhaa. Jos lähdetään siitä vaiheesta, jossa espanjalaiset tutkijat nyt ovat, kuluu vielä 10-15 vuotta todelliin rokotteen kehittelyyn ja testaukseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ruotsalaiskommentti
Espanjalaistutkijaryhmän rokotetestaukset

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!