Kyproksen pohjoisosassa pidätettiin entinen valtiovarainministeri

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Kyproksen aikaisempi valtionvarainministeri Micdhael Sarris istuu sellissä Kyproksen turkkilaisessa osassa. Edessä on oikeudenkäynti. Häntä syytetään toiminannasta luontoa vastaan. Darris pidätettiin viime torstaina yhdessä talon 29-vuotiaan omistajan ja 17-vuotiaan vieraan kanssa. Kyproksen pohjoinen osa on ainoa paikka Euroopassa, jossa homosuhteet ovat kiellettyjä.

Tiistaina oikeusistuin käsitteli pidätystä ja päätti , että miehet pidetään edelleen sellissä poliisikuulustelujen takia. Michail Sarris on kieltänyt kaikki homokontaktit, mutta 17-vuotias tunnusti. Hän kuitenkin perui ja sanoi, että häntä on painostettu tunnustukseen. Lääkäri totesi haavan otsassa. Sitä ei ollut, kun lääkäri ensimmäisen kerran tutki 17-vuotiaan. Merkkejä seksuaalikontaktista ei ollut.

Poliitikot ovat olleet välinpitämätttömiä tapauksesta. Heidän mukaansa homovastaista lakia ei enää noudateta. Joitakin kuukausia sitten oli kuitenkin samantyyppinen tapaus, joten laki on jälleen käytössä.

Pidätykset ovat herättäneet suurta huomiota lehdissä ja tv:ssä. Lehtijutuissa kuitenkin suhtaudutaan asiaan kielteisesti tai kirjoitetaan, että kyseessä oli sekaantuminen alaikäiseen. Laissa ei kuitenkaan sanota, minkä ikäinen pitäisi olla. Kyproksen kreikkalaisessa osassa ikäraja on 17 vuotta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Euroopan unionissa poliitikot ovat vaatineet kolmen miehen vapauttamista. Tiistaina tuomari kuitenkin päätti pidätyksen jatkamisesta. Rangaistus voi olla jopa 5 vuotta. Käytössä oleva rikoslain pykälä on kuitenkin kiistanalainen. Vuonna 1993 kyproslainen aktivisti sai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta päätöksen, jonka mukaan rikoslain pykälä rikkoo ihmisten oikeutta yksityisyyteen. Kuitenkin Pohjois-Kyproksessa on noudatettu brittien siirtomaa-ajalta peräisin olevaa lakia. Näin ollen pohjoinen Kypros on ainoa maa Euroopassa, jossa miesten homoseksuaalisuus on rangaistavaa. Tämä tapaus on kuitenkin ainoa vuosiin.

Kaikki syytetyt kertovat poliisin väkivallasta. Entinen valtiovarainministeri on ollut myös maailmanpankissa. Asia on noussut nyt myös hallituksen asialistalle. Pohjois-Kyproksen EU-parlamentaarikot sanovot, että tässä nyt toimitaan vastoin kansainvälisiä lakeja ja oikeutta yksityisyyteen.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!