HIVin varhainen toteaminen antaa paljon elinvuosia

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 1


Brittitutkimuksen mukaan HIV-positiiviset elävät 15 vuotta pidempään kuin vielä 10 vuotta sitten. Lääkehoito on jatkuvasti parantunut, mutta pitkän elämän edellytyksenä on taudin varhainen toteaminen.

Eliniän piteneminen johtuu siitä, että 90-luvun lopulla kehiteltiin tehokas lääkehoito (HAART Highly Active Antiretroviral Therapy). Bristolin yliopistson tutkija Margaret May kertoo viimeaikaisista tutkimuksista Englannissa. Tutkimuksessa mukana olleet olivat aloittaneet lääkehoidon vuosien 1996 ja 2008 välillä. Tutkimuksen tuloksen voi tiivistää näin: 20-vuotiaalla henkilöllä, joka aloittaa lääkehoidon, on edessään 46 elinvuotta. 90-luvun lopulla elinvuosia oli näköpiirissä vain n. 30. Kuitenkin HIV-positiiviset elävät n. 13 vuotta lyhyempään kuin keskiverto-britit.

Tärkeää on sairauden varhainen diagnosointi. 20-vuotias, joka aloittaa lääkehoidon CD-4-solujen ollessa 200-350 mikrolitrassa verta, tulee elämään vielä keskimäärin 53 vuotta. Jos hoito aloitettiiin niin, että soljen määrä on alle 200, elinaikaodotus on vain 38 vuotta.

Tutkimus on julkaistu British Medical Journalissa. Esim. brittiläinen Terrrence Higgins Trust vaatii nyt testausten lisäämistä.

1 kommenttia

Tutkimksessa ei ole voitu tehdä ennusteita lääkkeiden ja hoidon kehittymisestä. Jos HIV-potilaalla on jäljellä olevaa elinikää 46 vuotta, sinä aikana lääkkeet entistä enemmän paranevat ja tulee uusia hoitomuotoja, ja odotettavissa oleva elinikä pitenee.