Kiekkokaukalon kauhu vähemmistöjen puolella

  • Uutinen
  • Urheilu
  • (päivitetty )
  • Ossi Halme

Tehdään se heti selväksi: et halua olla kiekkokaukalossa samaan aikaan kanadalaisen Sean Averyn, 31, kanssa samaan aikaan, varsinkaan vastapuolen pelaajana. Ärsyttävä pelityyli, käytös ja suunsoitto ovat asioita, joista Avery tunnetaan. Urheilulehdistön edustajanakin voit joutua nolostumaan; tyttöystävästään erottuaan Avery kutsui pressin koolle ja ihmetteli muiden NHL-pelaajien halua päästä hänen ns. jälkiliukkailleen. Yleisö on äänestänyt Sean Averyn NHL:n ylivoimaisesti ärsyttävimmäksi pelaajaksi.

Edellä mainitun perusteella voisi kuvitella, että Suomessakin pari peliä pelanneen Sean Averyn suusta ei voi enää tulla mitään hätkähdyttävää saati järkevää. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Aikaisemmin Avery on mm. puhunut tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Nyt hän ilmoittaa olevansa vähemmistöihin kuuluvien kollegoidensa puolella. Avery on pitänyt asiastaan meteliä mm. Toronto Sun- ja New York Post – sanomalehtien sivuilla.

”Jos joku haluaa tulla kaapista, niin lennän paikalle henkiseksi tueksi”

”Jos Kanadassa tai jossain muualla joku kiekkopoika haluaa tulla kaapista, niin hänen tarvitsee vain soittaa NHL:n pelaajayhdistyksen johtajalle ja käskeä varaamaan minulle lentolippu. Tulen pukukoppiin seisomaan hänen viereensä, kun hän kertoo asiansa. Jos Sean Avery on siinä samalla paikalla, niin se [kaapistatulo] on ehkä pienempi ongelma”, laukoo Avery.

”NHL:ssä on varmaan joitain homoja ja biseksuaaleja pelaajia, mutta en tiedä onko heistä kenelläkään rohkeutta kertoa sitä. Jos siitä jotain ongelmia tulisi, niin ne olisivat varmaan suurempia kopin ulkopuolella kuin kopissa. Vieraspeleissä yleisö voisi buuata, mutta mitä erikoista siinä sitten olisi? Sitähän se tekee jo nyt”, Avery jatkaa. ”Haluan, että NHL olisi edelläkävijä sosiaalisen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden osalta”.


Tyypillinen itsestään varma alfauros

Sean Avery ei ota stressiä oman seksuaalisen suuntautumisensa arvuuttelusta. Tyypillisellä itsensä kanssa sinut olevan alfauroksen varmuudella Sean Avery sanoo, että ”tämän jälkeen [avioliittolakilobbaus ja vähemmistöjen puolustaminen], varmaan moni luulee, että olen homo tai biseksuaali. Vaikka en satu olemaan, niin ei minulla ole mitään ongelmaa tämän asian kanssa”.

Avery on kokeiluluontoisesti toiminut myös muotilehti Voguen kesäharjoittelijana. (”Haluan silloin tällöin tuoksua hyvältä”). Hänet on myös noteerattu People-lehden Sexiest Man Alive –listalla.

Faggot-huudoista tutkinta

Maanantain harjoituspelissä nähtiin myös erikoisempi episodi. Vain pari päivää sitten Philadelphia Flyersin tummaihoiselle pelaajalle, Wayne Simmondsille, heitettiin jäälle banaani. Tapauksesta syntyi globaali mediakohu. Maanantain ottelussa Simmonds kuitenkin itse pommitti vaihtoaition puolelta Averya ”fucking faggot”-huudolla.

Tapausta selvitellään parhaillaan. Koripallon puolella NBA on lätkäissyt virallisten otteluiden yhteydessä vastaavista huudoista 50 000-100 000 dollarin sakkoja.

Päivitys 28.9. - NHL ei sakottanut Simmondsia "todisteiden puuttuessa"

Kiekkoliiga NHL päätti tällä kertaa jättää Wayne Simmondsin huutelut sakottamatta. Liiga perusteli päätöstään sillä, että Simmondsin huutelua ei voitu voitu varmuudella tulkista sanatarkasti. Hieman heikommillakin huuliltalukutaidoilla voisi todeta, että hän ei ainakaan huutanut "Frodo Baggins", sen verran selvästi mies naamaansa aukoi.

NHL kuitenkin pidättää itsellään oikeuden avata tapaus uudestaan, mikäli aukotonta todistusaineistoa tai tarvetta ilmenee, vaikka kyseessä ei ollut varsinainen liigaottelu. NHL myös muistuttaa, että se ei salli vastaavaa huutelua sen enempää pelaajilta, muilta joukkueen toimijoilta tai yleisöltä, vaan vaatii poikkeuksetta korkeaa kunnioitusta kaikkia kohtaan. Rivien välistä on luettavissa, että kiekkosarjan kurinpitäjille tulee asiasta vastaavat ohjeet, kuin mitä aikaisemmin on annettu rasistisen kielenkäytön osalta.


(Kuvan t-paidassa Sean Avery poseeraa ihosyövän vastaisessa kampanjassa)

Averyn tv-vetoomus tasa-arvoisen avioliitto-oikeuden puolesta (YouTube)
Näyte Averyn pelityylistä

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta