Tietokonepelaajat avasivat HIV-entsyymin koodin

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006

Syyskuun 18. päivä julkaistiin Washingtonin yliopiston raportti, jonka mukaan tietokonepelaajat ratkaisivat kolmessa viikossa M-PMV ensyymin (Mason-Pfizer monkey virus retroviral protease) molekyylirakenteen. Tiedemiehet ovat tietokonemalleilla yrittäneet avata rakennetta vuosien ajan. Entsyymi jakaa proteiinin, joka on keskeisessä roolissa, kun HI-virus lisääntyy elimistössä.

Ratkaisuun päästiin Washingtonin yliopiston tietotekniikan osaston kehittämällä foldit-tietokonepelillä. Pelissä liikutellaan atomeja tai atomiryhmiä niin, että molekyyli saavuttaa stabiilin olomuodon. Se on voittaja, joka saavuttaa vähimmän energiaa vaativan olomuodon. Toiset pelaajat voivat tavoitella vielä vähemmän energiaa vaativaa muotoa. Pelissä oli mukana biokemistien ja maallikkojen joukkueita. Nimet kerrotaan Washingtonin yliopiston tiedotteessa.

Ratkaisun löytymiseen foldit-pelissä vaikuttivat tietokoneen avaruudellisen käsittelyn nopeus ja pelaajien mielikuvitus. Foldit on eri versioina Windowsille. Macille ja Linuxille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lisää tästä aiheesta
Asiasta suomeksi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!