Lähi-Itä YK:ssa, homokysymys noussut esiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


Palestiinan presidentti Mahmoud Abbas on tuonut YK:n yleiskokoukseen kysymyksen Palestiinan asemasta. Palestiinalaiset haluavat YK-jäsenyyden omalle valtiolleen. Israel ja USA tiukasti vastustavat. Palestiinasta voisi tulla YK:n 194. jäsenvaltio.

Palestiinan jäsenyys on saanut puoltajia. Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Støre kertoi vaatimukset, jotta jäsenyys voitaisiin hyväksyä. Israelin olemassaolo on tunnustettava ja maan on hyväksyttävä modernin oikeusvaltion periaatteet, joihin kuuluu ihmisoikeuksien tunnustaminen.

Palestiinan rikoslaissa kielletään ”rikos luontoa vastaan”. 10 vuotta vankeutta voi tulla, kun on sukupuoliyhteydessä ”luonnonvastaisesti”. Lakiteksti tuli rikoslakiin jo brittihalllinon aikana 1936. ILGAn mukaan laissa ei kielletä naisten välisiä suhteita.

RFSL:n maaraportissa kerrotaan, että laki on voimassa vain Gazassa, ei Länsirannalla. Länsirannalla noudatetaan Jordanian lakia, ja siellä homoseksuaalisuus ei ole rangaistavaa.

Palestiinalaisella queer-järjestöllä, Al Qawsilla on päämaja Israelissa. Järjestö on pitkään protestoinut niitä väitteitä vastaan, että Palestiina olisi homofobinen maa. Järjestön mukaan se on israelilaista propagandaa, jossa HLBTI-kysymyksiä käytetään lyömäaseena.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hollantilainen vasemmistolehti International Viewpoint on haastatellut Al Qaws-järjestön Haneen Maikeyta. Tämän mukaan palestiinalainen yhteiskunta on hyvin monenlainen. On suuria kaupunkejaja ja pikku kyliä. On myös monenlaisia asenteita. Maikeyn mukaan yhteiskunta on patriarkaalinen, ja seksuaalisuus yleisesti on tabuaihe. Mutta homofobiaa tavataan sekä Israelissa että Palestiinassa. Palestiinalaisella queer-ihmisellä on kaksinkertainen uhka: palestiinalaisena ja queerina.

Amerikkalainen konservatiivilehti Weeklystandard.com kysyi viime viikolla homoseksuaalisuudesta PLO:n Amerikan edustajalta Maen Areikatilta. Vastaus oli välttelevä: ”Ei kuulu minun osaamisalueeseeni”. Weeklystandard.com viittaa Jerusalem Postin juttuun, jossa muistutetaan Hamasin perustajan Mahmoud Zaharin näkemyksistä: ”Te siellä lännessä ette elä kuin ihmisolennot. Ette elä edes kuin eläimet. Te hyväksytte homoseksuaalisuuden. Ja sitten te kritisoitte meitä”.

(perustuu QX:n eiliseen artikkeliin)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!