Saksan ulkoministerin asema vaakalaudalla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Guido Westerwelle on 49-vuotias, homo ja Saksan ulkoministeri. Edellisten parlamenttivaalien aikaan hän oli myös puolueensa FDP:n johtaja, mutta osavaltiovaaleissa viime ja tänä vuonna liberaalinen puolue FDP on kokenut katastrofin, ja puolue on putoamassa melkein kaikkialla alle 5%:n äänikynnyksen. Puolue on kriisissä ja tänään alkaa kolmipäiväinen puoluekokous, jossa Westerwelle aikoo mitata omiensa kannatuksen. Voiko hän jatkaa ulkoministerinä.

Monet puolueessa haluavat siirtää luottamuskysymyksen Berliinin maapäivävaalien jälkeiseen aikaan. Vaalit pidetään 18. syyskuuta. Vaaliennusteiden mukaan FDP roikkuu 5%:n tuntumassa: putoaako vai pysyykö maapäivillä.

Useat FDP-poliitikot ovat entisen puoluejohtajansa puolella, mutta ajankohtaista väittelyä on aiheuttanut Saksan Libya-asenne. Westerwelle on vastustanut Nato-pommituksia ja puolustanut pakotteita. Homoasia on viime aikoina pysynyt näkymättömissä, mutta homojärjestöt ovat olleet ärtyneitä, että FDP ja Westerwelle ei oikeasti aja homojen asiaa. Westerwelle tavallaan "pettää" omat joukkonsa kristillisdemokraattien hyväksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*****

Guido Westerwelle tuli parlamentin jäseneksi 1996. Vuonna 2001 hänet valittiin puolueensa puheenjohtajaksi. Vuosina 2003-2004 hänen homoseksuaalisuutensa nousi parlamentin keskusteluihin. Westerwelle voitti pilkkaajat. Syksyllä 2009 tuli huomattava vaalivoitto, melkein 15% äänistä. Westerwelle nousi Merkelin hallitukseen ulkoministeriksi. Hän solmi virallisesti rekisteröidyn parisuhteen elämänkumppaninsa kanssa. Pulinaa syntyi, kun puoliso oli mukana ulkoministerin virallisilla matkoilla. Viime aikoina ei ole paljon puhuttu puolisosta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!