Amerikan vaikutusvaltainen psykologiliitto APA suosittaa yksimielisesti homoille oikeutta tasavertaiseen avioliittoon

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 2

APA on äänin 157-0 hyväksynyt yksimielisesti kannan, joka kannattaa samaa sukupuolta oleville pareille täysiä oikeuksia avioliittoon.

Tällä päätöksellä katsotaan olevan kauaskantoisia vaikutuksia kansalliseen keskusteluun homojen oikeudesta avioliittoon.

American Psychological Association (APA) on jo pitkään kannattanut tasavertaisia oikeuksia homoille ja lesboille. Kannatus on perustunut sosiaalitieteellisiin tutkimuksiin seksuaalisesta suuntautumisesta.

Nyt julkistettu päätöslauselma osoittaa lukuisia tuoreita tutkimuksia, joissa on mm. todennettu, että "monet homomiehet ja lesbonaiset, aivan kuten heidän hetero-vastineensa, haluavat muodostaa vakaan, pitkäkestoisen ja sitoutuneen intiimin parisuhteen ja myös onnistuvat tekemään niin."

Päätöslauselmassa todetaan myös, että "yhä vaikuttavammat todisteet osoittavat, että osavaltioiden laajuiset kampanjat, joilla halutaan estää ja kieltää homoilta ja lesboilta oikeus avioliittoon, ovat merkittävä stressin aiheuttaja lesbo-, homo- ja biseksuaaleille henkilöille noissa osavaltioissa. Niillä voi olla myös negatiivisia vaikutuksia heidän psykologiseen hyvinvointiinsa."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tällä hetkellä 31 Yhdysvaltain osavaltion laeissa on homojen oikeuksia rajoittavia lisäyksiä.

Vuonna 1996 säädetty liittovaltiotasoinen homovastainen laki Defense of Marriage Act (DOMA) kieltää samaa sukupuolta olevilta pareilta ja heidän perheiltään kaiken liittovaltiotasoisen tunnustuksen. Se merkitsee sitä, että jossakin osavaltiossa vihitty homopari menettää kaikki avioliiton suomat oikeudet osavaltion rajan ylitettyään. Homo- ja lesboperheet ovat myös verotuksellisesti heteroperheitä huonommassa asemassa.

Lähde Usa Today

USA Toidayn uutinen

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Havainnoija
  • 5.8.2011, 3.30
APA on maailman suurin psykologien järjestö. Vuonna 1975 sen julkaisi kannanoton, jonka mukaan homous ei ole mielenterveyden häiriö. Se on siitä lähtien tuominnut eheyttämisterapiat ja muut puoskaroinnit ja tarjonnut asiallista tietoa ihmisen seksuaalisuudesta.

Kun USA:n liittovaltion tuomari Kaliforniassa, Vaughn Walker, kumosi viime vuonna päätöksen, jolla kielletään samaa sukupuolta olevien avioliitot, APA ylisti päätöstä. Sen mukaan ei ole mitään tieteellisiä perusteita kieltää samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Nyt annettu julkilausuma tuli ns. kreivin aikaan ja edistää tasa-arvon saavuttamista.

Liittovaltion säädös DOMA, jonka mukaan avioliiton voivat solmia vain mies ja nainen:

In determining the meaning of any Act of Congress, or of any ruling, regulation, or interpretation of the various administrative bureaus and agencies of the United States, the word 'marriage' means only a legal union between one man and one woman as husband and wife, and the word 'spouse' refers only to a person of the opposite sex who is a husband or a wife.

Demokraatit ja muut tasa-arvoa kannattavat haluavat korvata sen lailla, jonka nimi on Respect for Marriage Act. Lakialoite on esitelty, mutta sen varsinaista käsittelyä ei ole vielä aloitettu. Lakialoiitteessa mies ja nainen on korvattu sanalla individual, joka tarkoittaa yksilöä ja henkilöä:

http://thomas.loc.gov/cgi-bin/query/z?c111:H.R.3567: