Viron oikeusministeri kyselee puolueilta neuvoa homoliittoasiaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren

Virossa keskustelu samaa sukupuolta olevien parisuhteista jatkuu.

Viron oikeusministeri Kristen Michal (Reformipuolue) nosti esiin tarpeen määritellä avoliittojen ja samaa sukupuolta olevien parisuhteiden oikeudellinen asema. Oikeusministeri lähetti neljälle parlamenttipuolueelle kirjeen, jossa hän esittää neljää eri konkreettista vaihtoehtoa ratkaista asia.

Ensimmäisen vaihtoehdon mukaan nykykäytäntöön ei kajota. Ministeriön arvion mukaan tällöin jää kuitenkin ratkaisematta ongelmia, jotka koskevat etenkin taloudellisia, perimiseen liittyviä asioita ja vuokrasuhteita.

Toinen ehdotus on luoda paketti sopimusmalleja, joita voisivat halutessaan käyttää kaikki pariskunnat jotka haluavat määritellä välillään taloudelliset suhteensa ja eräitä muita käytännön asioita - sukupuolesta riippumatta.

Kolmas vaihtoehto ei muuttaisi suuresti nykytilaa. Muutettaisiin vain yksittäisiä pykäliä, jotka asettavat avosuhteessa elävät eri asemaan avioliitossa olevien kanssa. Tämä esitys sisältää myös mahdollisuuden luoda "kumppanuussopimus" erillisen lain pohjalta, joko vain samaa tai eri sukupuolta olevien kumppaneiden välille tai kumppanien sukupuolesta riippumattomaksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Neljäs vaihtoehto on laajentaa avioliitto-oikeus koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja. Tämä vaihtoehto ei vaatisi erillistä lakia, vaan nykyisen lainsäädännön täydentäminen ja eräiden muiden säädösten korjaaminen riittäisi. Tämän vaihtoehdon kohdalla on käsiteltävä erikseen adoptiokysymystä.

***

Viron oikeuskansleri Indrek Teder totesi loppukeväästä, että Viron nykyinen lainsäädäntö ei suojaa riittävästi yhdessä elävien parien oikeuksia. Viron lainsäädäntö ei tunne avioliiton lisäksi muita parisuhdemuotoja, joten samaa sukupuolta olevat parit ovat eri sukupuolta olevien parien kanssa eriarvoisessa asemassa.

***

Virosta asiaa kommentoi Ago Press, jonka kommentti tässä vapaasti suomeksi toimitettuna:

Press pitää hyvänä aiheen nostamista päivänvaloon - mutta toisaalta asia tuli esiin vain siksi, koska (juristi ja homoaktivisti, entinen Angel-homoklubin toimitusjohtaja) Reimo Mets on tuuppinut asiaa eteenpäin oikeuskanslerin kautta. Press arvelee oikeusministerin lähettämää kirjettä lähinnä muodollisuudeksi, koska puolueiden kielteinen kanta homoliittokysymyksessä on yleisesti tiedossa. Molempien hallituspuolueiden täytyy lisäksi olla myötämielisiä käsiteltävälle kysymykselle, jotta laki voisi edetä hallituksessa. Näin ei ole, sillä puolueilla ei ole mitään haluja edistää homoliittoasiaa.

Õhtuleht: Justiitsminister küsib erakondadelt nõu homo- ja vabaabielude õiguslikuks reguleerimiseks
Postimees: Viron oikeuskansleri haluaa Viroon rekisteröidyn parisuhteen

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!