Osa Kanadan luterilaisista tarkisti homokantojaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto

Toinen Kanadan luterilaisista kirkoista, ELCIC (Evangelic Lutheran Church in Canada) on kansallisessa konventiossaan hyväksynyt pappien oikeuden toimittaa vihkimisiä tai avioliittojen siunaamisia, "mukaan luettuina samasukupuoliset liitot".

Kanadan huomattavista kirkoista tähän saakka vain United Church oli toimittanut vihkimisiä samasukupuolisten parien kanssa.
Samalla ELCIC –kirkko teki mahdolliseksi homojen ja lesbojen asettamisen papintehtäviin. Se ei tähän saakka ollut sallittua.

Itäisen hiippakunnan piispa Michael Pryse on kuitenkin suosittanut, että seurakunnissa, joissa asenteet ovat erittäin tiukat, samasukupuolisten vihkimisiä ei toimitettaisi. Tuolloin pareille kerrottaisiin, mihin seurakuntaan voi asiassa mennä.

Nyt kumottu sääntö sai suurta kansallista julkisuutta, kun toukokuussa 2008 Toronton pohjoispuolella sijaitsevan Newmarketin Holy Cross –seurakunta omapäisesti asetti pastorin tehtävään suomalaistaustaisen Lionel Ketolan. Seurakunta määrättiin ELCIC-kirkossa eristykseen ja lopulta joutui luopumaan Ketolasta. Suomalaistaustaisen pastorin ordinaatio piispatta nousi Kanadassa kansallisen tason uutiseksi toukokuussa 2008. Median kiinnostus kuitenkin sittemmin lopahti ja ELCIC-kirkko saattoi jyrätä Holy Cross -seurakunnan päätökset lähes julkisuudelta piilossa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kanadan lainsäädäntö ei puutu avioliittoon haluavien sukupuoleen. ELCIC-kirkon asenteen ja maan lain välinen ero kävi yhä hankalammaksi, koska ELCIC kuitenkin on yrittänyt profiloitua ajassa eläväksi kirkoksi. Kanadan toinen luterilainen kirkko LCC on opillisesti lähellä Missouri Synodia eikä hyväksy homoliittoja sen paremmin kuin naispappeuttakaan.

Päätös voi johtaa seurakuntien siirtymisiin ELCIC-kirkosta LCC-kirkkoon (Missouri Synodi). Kun USA:n puolella ELCA teki samansuuntaisia linjauksia, noin viisi prosenttia sen seurakunnista muodosti oman konservatiivisen liittymän.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!