USA:n homoliittokiistassa ratkaisuja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Yhdysvalloissa vellova homoliittokiista heilahtaa johonkin suuntaan torstaina 11. maaliskuuta, kun Massachusettsin lainsäätäjät äänestävät uudelleen avioliiton asemasta. Osavaltion korkein oikeus päätti äänin 4 - 3 hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliitot. Homoavioliittojen vastustajat haluavat kumota päätöksen perustuslain muutoksella. Perustuslain muuttaminen USA:ssa on kuitetenkin pitkä ja monimutkainen prosessi.

Istuva presidentti George W. Bush haluaisi määritellä perustuslaissa avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi instituutioksi koko maassa. Demokraattien ehdokaskilvan kärkihahmo John Kerry vastustaa homojen avioliittoja henkilökohtaisesti, mutta jättäisi päätösvallan osavaltioiden harteille. Kerry ja demokraattien toinen ehdokas John Edwards kannattavat molemmat homojen oikeutta rekisteröidä parisuhteensa, mutta ovat vastaan perinteiseen avioliittoon rinnastettavaa liittoa samaa sukupuolta olevien välillä.

Ainoa presidentti Bushia viime vaaleissa tukenut homojärjestö Log Cabin Republicans, aloitti eilen miljoonan dollarin tv-kampanjan Bushin homopolitiikkaa vastaan. Mainoksessa varapresidentti Dick Chaney sanoo edellisen vaalikampanjan aikana, mm. että ihmisten tulisi olla vapaita solmimaan sellaisia suhteita kuin he haluavat. Asia ei Chaneyn mukaan kuulu liittovaltiolle. Nyt Chaney on vastaillut homokysymykseen kierrellen, mutta sanonut tukevansa Bushin politiikkaa. Chaneyn Mary-tytär on julkisuudessa kertonut olevansa lesbo.

Lue lisää:
- gay.com
- gay.com
- advocate

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!