Rooman AIDS-kokous hehkutti saavutuksia mutta pahoitteli saatavuutta

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • jnsto

-Taistelu HIV:tä ja AIDS:ia vastaan on nyt “tieteellisellä vedenjakajalla” sanoi Kansainvälisen AIDS-liiton (International AIDS Society) puheenjohtaja Elly Katabira Roomassa. Katabira on tutkija ugandalaisessa Makareren yliopistossa. -Rooman kokousta edeltää kaksi vuotta merkittäviä biomedikaalisia löytöjä, Katabira sanoi. Niihin kuuluu äskeinen havainto, että kolmen lääkkeen terapia voi estää HIV:n tartuttamisen. Katabira mainitsi myös ensimmäisen raportin toimivasta mikrobitorjujasta naisille. Kyse on emättimessä käytettävästä geelistä. On myös viitteitä edistyksestä rokotteen luomisessa.

Katabira vertasi viimeaikaisia uutisia 90-luvun voittoihin antriretroviral –lääkkeistä. Ne muuttivat HIV-infektion kuolemantuomiosta krooniseksi taudiksi. Puheenjohtaja totesi kuitenkin, että lääketieteen kehitys ei yksin riitä kääntämään pandemiaa.

Maailman yleismediassa Rooman kokous on noussut u utisiin lähinnä viestillä siitä, että lääkkeiden saatavuutta tulisi parantaa köyhissä maissa. Katabira korosti nimenmaan tartuntaa hillitsevien lääkkeiden jakelua.

Rooman AIDS- kokous on kuudes laatuaan ja mailman suurimmaksi sanottu avoin kokous aiheesta. Kokoukseen osallistuu noin viisi tuhatta tieteellistä asiantuntijaa ja yhteisöedustajaa.

Rooman kokous näyttää säästyneen kielteiseltä julkisuudelta. HIV- ja AIDS-tutkimuksen yhteiskuntasuhteita eivät enää rasita homofobiset pelot ja tapahtuma nähdään tieteellisenä sekä yhteiskuntapoliittisena kokouksena. Vielä esimerkiksi Toronton vuoden 2006 kokoukseen Kanadan konservatiivinen pääministeri Harper jätti osallistumatta.

Perinteiseen tapaan konferenssiin osallistuu myös lukuisia potilasedustajia. Heitä varten on erityinen HIV –positiivisten oleskelutila, jossa voidaan käydä keskusteluja, levätä ja mm ottaa lääkkeet.

Kokous järjestetään Parco Della Musica –auditoriuimilla Flaminion kaupunginosassa.
Kokous alkoi sunnuntaina ja päättyy keskiviikkona 20.7.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta