News of the Worldin loppumetrit

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 3

Mediamoguli Rupert Murdoch päätti lopettaa skandaalien sävyttämän bulevardilehtensä. Lehti ilmestyi sunnuntaisin. Lehden toimittajat olivat kuunnelleet vuosien ajan salaa julkkisten puhelimia, ja tänään kerrotaan, miten lahjusrahoilla kuningasperhettä vartioivilta poliiseilta saatiin kuningassuvun puhelinnumeroita.

Lehden viimeisessä numerossa mainosten paikalla oli yhteiskunnallisia mainoksia.Oli esim. mainos homo- ja lesbovanhemmille, jotka suunnittelevat lapsen hankintaa adoptoimalla. Myös Elton Johnin säätiö sai neljännessivun kokoisen mainoksen.

Aikaisemmin lehti outtasi julkkiksia tai käynnisti erilaisia pedofiilijahteja. PinkNews kertoo, millaisia vaikeuksia heillä oli lehden kanssa. Vuonna 2006 lehti julkaisi epäselvän kuvan ja tekstissä väitettiin, että kansallistasoinen jalkapalloilija ja tunnettu DJ olivat mukana seksiorgioissa. Bloggaajat nopeasti huomasivat, että kuva oli napattu netistä ja retusoitu. PinkNews paljasti asian. Kustantaja uhkaili PinkNewsiä, mutta outtauksen kohteeksi joutuneet saivat oikeudessa vahingonkorvausta.

PinkNews kertoo kuvin koko tarinan

3 kommenttia

News of the Worldin menestyksen takana on tavallinen ihminen, joka ostaa tuon lehden jopa tietoisena uutisten tekotavasta. Lehti rahasti ihmisten kyltymättömällä uteliaisuudella toisten ihmisten asioista. Kun jutun aiheet loppuivat niitä tehtiin tyhjästä.

NoF ei ole ainoa tämän kaltainen aviisi maailmassa. Saksassa on yksi vastaavanlainen lehti. Muistan itse joutuneeni sen "uutisoinnin" hämäämäksi. Olin opiskelemassa siellä. Vuotta en muista. Lööpissä luki KOLMAS MAAILMANSOTA. Ostin hädissäni lehden, jonka juttu olikin jostakin alkaneesta pikkukähinästä toisella puolen maapalloa.

Iltapäivälehdet Suomessakin myyvät skandaaleilla ja muulla säväyttävällä, vaikkapa huippu-urheilijan kuolemalla. Valitettavasti muiden lehtien on ollut pakko ryhtyä seurailemaan.

Verkkolehdet ja -julkaisut ovat tulleet ihmisten arkipäivään. Jokainen lukijan tekemä klikkaus voidaan rekisteröidä. Toimituksissa on voitu järkyttyneenä huomata kuinka roska myy. Ei tunnu toimittajasta hyvältä, kun hän on tutkinut perusteellisesti jonkin asian, taustoittanut sen ja laatinut huolella juttutekstin. Kenties yhteiskunnallisesti merkittävä juttu luetaankin lopulta vain muutaman kerran. Toimittajan mielessä vilahtaa, että helmiä sioille.
Rupert Turdoch eikun Murdoch pisti NoW:in lihoiksi kiireesti, koska miehellä on Britanniassa vireillä paljon vastutusta herättynyt tv-kanavan osto. Murdochin yritys saisi ostolla kenties määräävänkin markkinaosuuden, joten lähes 200-vuotiaan News of the Worldin mestaaminen vaikeuksien alkaessa ei ole ollenkaan niin pyyteetön reaktio kuin äkkiseltään näyttää. Austalialainen Murdoch on myös tunnettu leppymättömästä angstistaan monarkiaa kohtaan, vaikka hänelle on kyllä kelvannut kuningattaren myöntämä kunniamerkki.