NYC: Ensimmäiset samaa sukupuolta olevien avioliitot jo heti sunnuntaina 24.7.

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Kun samaa sukupuolta olevat parit voivat New Yorkin osavaltiossa alkaa rekisteröidä avioliittojaan 24. heinäkuuta alkaen, on sunnuntai. New Yorkin kaupunki on päättänyt pitää tarvittavat virastot kaikissa viidessä piirikunnassaan auki, jotta pariskunnat voivat halutessaan solmia avioliittonsa heti ensimmäisenä mahdollisena päivänä. Osavaltiossa monien muidenkin kuntien vastaavat virastot aikovat palvella tuona sunnuntaina.

Normaalisti New York Cityn virastot ovat suljettuna sunnuntaisin, mutta sunnuntaina 24.7. ne ovat avoinna 8.30 - 16.30. Seuraavalla viikolla niitä pidetään auki kaksi tuntia normaalia pidempään.

Tavallisesti avioliittoluvan saamisen jälkeen pitää odottaa vielä vuorokausi, ennen kuin varsinainen toimitus voidaan suorittaa. Nyt kuitenkin virkailijoiden käytettävissä on tuomareita, joten avioliiton virallistaminen voidaan poikkeuksellisesti suorittaa ilman vuorokauden odottelua.

Pormestari Michael R. Bloomberg korosti New York Timesin mukaan lausunnossaan päivän merkitystä sekä New Yorkin kaupungille että pariskunnille. "Tämä on historiallinen hetki New Yorkille. Hetki, jota monet parit ovat odottaneet vuosia ja jopa vuosikymmeniä toteutuvaksi, emmekä pistä heitä odottamaan päivääkään pidempään kuin on pakko".

New Yorkissa hyväksyttiin 24.6.2011 laki, jonka mukaan samaa sukupuolta olevat parit voivat avioitua. Kuvernööri Andrew Cuomo allekirjoitti lain heti osavaltion senaatin hyväksyttyä sen ja se astuu voimaan 30 päivää myöhemmin.

Tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön hyväksyminen oli New Yorkissakin vaiheikas prosessi, eikä kommelluksilta ja takeltelulta byrokratian pyörien rullaamisessa ole vältytty senkään jälkeen. Ihan kaikki ei ole sujunut aivan kuin Strömsössä.

Ensimmäisen mahdollisen sateenkaariavioliiton solmimispäivän sattuminen sunnuntaille aiheutti epäselvyyksiä, mutta asia saatiin ratkaistua päättämällä pitää tarvittavat virastot auki sunnuntaina.

Kun tiistaina 5. heinäkuuta lähtien oli samaa sukupuolta olevien mahdollista jättää avioliittolupahakemus, oli alkuun hakemuslomakkeiden kanssa hämminkiä, sillä puolisoille annettiin lomakkeessa vaihtoehdoksi entiseen tapaan vain morsian ja sulhanen. Tiistai-iltaan mennessä käytössä oli jo uudet lomakkeet, jossa oli vaihtoehtoina myös puoliso A ja puoliso B. Aiemmin vastaava puute oli myös netin hakemuslomakkeessa.

NYT: City Setting Sunday Hours to Grant Gay Unions
NYT: ‘You’re Making Me the Bride?’ a Hiccup for Gay Unions
New Yorkin osavaltiossa homoavioliitto OK. Kuvernööri allekirjoitti lain heti.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!