Toronto Pride ei onnistunut estämään Israelin arvostelua riveissään

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto

Oikeistolainen kaupunginvaltuutettu Giorgio Mammoliti havaitsi lauantaisesta lesbojen marssista Israel-vastaisuutta ja otti todisteen videolle. Todennäköisesti löytö johtaa kaupungin avustuksen epäämiseen. Noin neljänneksen Toronton Priden budjetista kattava avustus tehtiin keväällä ehdolliseksi siten, että se maksettaisiin vain, jos minkäänlaista Israelinvastaisuutta ei todettaisi.

Jos City of Toronto todella nyt päättää olla maksamatta, seurauksena olisi ilmeisesti laajempi "puhdistus" avustuksissa koko kirjolle kulttuuritapahtumia Caribana-juhlasta aina Toronton filmifestivaaliin. Eli esimerkiksi filmi- ja dokumenttifestivaalit eivät saisi julkista avustusta, jossa niiden esityksissä olisi Israelin arvostelua.

Viime vuoden Pride-marssiin osallistunut Queers against Israeli Apartheid –ryhmä oli vapaaehtoisesti jäänyt pois Pridesta, mutta eräs toinen ryhmä oli ottanut mukaan Israelia arvostelevia plakaatteja.

Ratkaisun laajempi merkitys on siinä, että poliittisia kriteerejä ilmeisesti aletaan noudattaa koko kulttuuritoiminnan avustuksessa. – Emme saa vastaisuudessa rahoittaa verovaroin mitään poliittisia viestejä, muotoili kaupunginvaltuutettu Mammoliti.

Asiassa päädytään pian ”poliittisen” määrittelyyn. Tilanne muistuttaa vähän 60-luvun Suomea, jolloin vaikkapa printtilehti Uudessa Suomessa kaikki vähänkin vasemmistolainen oli ”poliittista” ja jyrkkäkin oikeistolaisuus ihan epäpoliittista, puolueetonta ja asiantuntijapuheenvuoroja. Torontossa tiukka Israelin tukeminen ei ole politiikkaa, vaan oikean asian ajamista. Palestiinalaisten asia on politiikkaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pride-kulkueessa oli nyt valtuutettu Mammolitin mukaan kannettu taulua ”Free Palestine” ja hoettu ”End the occupation…” Joku oli myös vaatinut israelilaisten tuotteiden boikotointia.

Aiemmin keväällä Toronton kaupungin virkamiesjohdon ykkösmies City Manager Joe Pennachetti huomautti, että jopa Queers against apartheidin iskulauseet eivät loukkaa kaupungin nykyistä virallista säännöstöä. Kaupunki kieltää syrjinnän iän, rodun, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen ja mm vammaisuuden perusteella, Mutta Toronton kaupungin nykysäännöt eivät kiellä jonkin hallituksen tai sen politiikan arvostelua.

Mammoliti on pormestari Robert Fordin läheinen tukija. Ford ei, toisin kuin edeltäjänsä, osallistunut yhteenkään Pride-tilaisuuteen.

Kaupunginvaltuutettu Shelley Carroll varoitti The Star-lehdessä kaupungin avustuksen epäämisen laajemmista vaikutuksista. – Mikä on poliittinen viesti, hän kysyi? Olemme osa kansakuntaa, joka kunnioittaa sananvapautta, vai emme. Millaisen ennakkotapauksen tämä avun mahdollinen epääminen luo? Missä alkaa ja päättyy kaupungin vastuu kulttuuritapahtuma tukijana tai organisoijana? - Meidän on määriteltävä rajoja, totesi Carrol.

HLBT-henkinen kaupunginvaltuutettu Kristyn Wong-Tam sanoi, että asiaa varmasti ajettaisiin oikeusteitse.

Uutinen Toronto Starissa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!