Budapestin Pride: rauhallinen marssi, vastustajille kyynelkaasua

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 5

Vastamielenosoittajien julisteissa tarjottiin uudenlaista käsittelytapaa homoille. Unkarissa on erittäin kielteiset asenteet homoja vastaan. Herää kysymys: Missä määrin se on laajan uskonnollis-äärioikeistolaisen propagandan seurausta. Www.mozgalom.org-sivuilla tarjotaan lukupaketiksi mm. Mussolinia ja Hitleriä.

Poliisi ilmoitti myöhemmin illalla, että neljä ihmistä on pidätetty pride-tapahtumien aikana. Syitä ei kerrottu.


18.6.2011

Klo 21.40

Kuuman pride-marssin jälkeen kylmä rintama kulkee yli Budapestin ja lämpötila laskee sunnuntaina 10 astetta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Klo 20.35

Pride-kansa on jo odottelemassa bussipysäkillä. On monia ulkomaalaisia, etupäässä saksalaisia. Kadun toisella puolella on vastustajia, ja heitä johtaa Robert Kiss. Poliisi suojelee bussiin meneviä.


lo 20.04

Entinen Unkarin kaartin kapteeni mahdollisesti johtaa vastamielenosoittajia. Vastamielenosoittajat ovat järjestäytyneitä. Marssin loppuvaiheissa Kossuth-aukion metroaseman viereen tuli 40-päinen joukko, jota ilmeisesti johti Unkarin kaartin entinen kapteeni Robert Kiss. Joukkio oli mustissa univormuissaan. Yksi joukosta sanoi ohikulkevalle: "Me nappaamme ne".


Klo 19.52

Valmiustilassa olevat mellakkapoliisit kerääntyvät kolmeen ryhmään. Vastassa on n. 50-60 vastamielenosoittajaa. Herää kysymys: Miten turvataan pride-osallistujien turvallinen kotiinpääsy.


Klo 19.35

Pride-paraatin päätepisteessä oli esiintymislava, jossa vielä pidettin puheita. Perustuslainaukiolla vastamielenosoittajat jatkavat huutamista: Likaiset hintit, likaiset jutskut. Kaikki pride-paraatiin osallistuneet eivät kuuntele puheita, vaan käyvät huutelemassa vastaan: Natsit, painukaa kotiin. (Berliinin antifa-ihmiset ovat aktiivisia ärsyttäjiä).


*****

Klo 19.15

Nyt sulkeutuu tämä live-blogi. On lähdettävä koiraa pissattamaan. Illemmalla tarkistetaan vielä, miten kotiinpaluu sujui.

Klo 19.09

Kulkueeseen ei ollut mahdollista liittyä kesken. Jotkut olivat saapuneet myöhässä ja yrittivät päästä mukaan, mutta poliisi esti . Kaikki sivukadut oli suljettu ja marssireitti eristetty. Vain ne pääsivät mukaan, jotka olivat lähtöpaikalla ajoissa.

Klo 19.02

Hold-kadulla kirkossa vietetään juuri häitä. Poliisi päästää läpi hääväen autoja.

Klo 18.54

Pride-paraatisssa tunnelma on rauhallinen. Pride-marssijat eivät juuri ole nähneet vastamielenosoittajia. Kadulla ja ikkunoissa on paljon katselijoita. Monet huiskuttavat kulkueelle. Kulkueen osanottajat lukevat kännyköistään uutisia Oktogonin levottomuuksista

Klo 18.48

Vastamielenosoittajat ovat ehtineet jo Deak Terille. Sieltä kuuluu huutoja: Likaiset homot, likaiset juutalaiset, häivy Orban. (Viktor orban on nykyinen oikeistolainen pääministeri).


Klo 18.47

Pride-paraati on jo Kiraly-kadulla (kuninkaankadulla)

Klo 18.34

Vastamielenosoittajat lähtivät Oktogonilta kohti parlamenttitaloa. 300-päisen joukon ympärillä on poliisin joukot.

Klo 18.30

Oktogonilla on jälleen käytetty kyynelkaasua. Niin oli viime vuonnakin. Poliisin koirat ovat viranomaisten tukena.

Klo 18.12

Poliisi on kehottanut kotiinlähtövaiheessa poistamaan näkyvistä kaikki sateenkaarivarustuksen, ettei joudu kaupungilla välikohtauksiin.

Vastamielenosoittajien keksuudessa on naamioituneita, mutta poliisin kanssa ei ole ollut suurempia välikohtauksia. Pieniä räjähdysääniä on kuulunut


Klo 18.01

Oktogon-aukiolla monet vastamielenosoittajat yrittivät riistäytyä läpi poliisimuurin. Poliisi käytti patukoita ja pippurisumutetta. Indexin toimittaja kertoo, että siellä oli myös yksi punk-henkinen nuori, joka kertoi tulleensa poliisin avuksi.


Klo 17.56

Vastamielenosoittajien harmiksi kulkue kiertää Oktogon-aukion, jossa vastamielenosoittajat jo odottelevat kahden poliisin ketjun takana. Pride-kulkue etenee nyt Aradi-katua.

Kulkueen reitti meni aluksi Andrassy-katua pitkin. Se on liike-, kahvila- ja muotikatu. Turistit istuivat kahviloissa ja ihmettelivät, miksi on niin paljon poliiseja.

Klo 17.52

Puolen tunnin päästä yritetään puhelinyhteyttä Budapestiin. Siellä on marssimassa Tanja Lehtoranta. Hän on siellä ILGA Europen edustajana. Lehtoranta on toiminut viime vuonna Setan vt. pääsihteerinä.

Klo 17.50

Kulkueen alussa on 50 metriä pitkä sateenkaarilippu. Ulkomaalaiset ovat pääasiassa saksalaisia ja itävaltalaisia. Yhdessä julsiteessa sanotaan, että ollaan Berliinin Kreuzbergistä

Klo 17.45

Tässä on se sivu, jonka uutisointia seurataan
http://index.hu/belfold/2011/06/18/melegfelvonulas_2011/

Klo 17.40

Oktogon-aukiolla vielä odotellaan.Kulkue etenee hyvin hitaasti. Joku nainen näytti index.hu:n toimittajalle pilliään. Tämän kanssa hän on ollut osoittamassa vastalausettaan jo vuodesta 2006 alkaen - joka vuosi.


Klo 17.25

Kulkue on lähtenyt liikkeelle hieman ennen puoli kuutta. Marssijoiden keski-ikä on index.hu:n mukaan n. 20 vuotta. Ulkomaalaisia on paljon. Saksalaisryhmä huutaa rytmikkäästä homofobia-iskulauseita.


Klo 17.10

Oktogon-aukiolla 300-400 vastamielenosoittajaa odottelemassa. Siellä on mm. uusfasistisen 64-järjestön jäseniä. Mellakkapoliiseja on 50-70. Marssireitti on lähes hermeettisesti eristetty. Vain yhdessä kohdassa pääsee autolla ylittämään marssireitin. Sekin sulkeutuu, kun kulkue lähestyy.

Suuri osa mielenosoittjaista on ulkomaalaisia, kertoo Index.hu. Enimmäksene puhutaan englantia.


Klo 17.00 Budapest: kolme rekkaa, tuhat ihmistä

Andrassy-kadun alkupäähän on klo 16 kokoontunut jo noin tuhat ihmistä. Ensimmäiset puheet on jo pidetty. Puhujana oli mm. Stuart Milk, Harvey Milk -säätiön johtaja, Harvey Milkin sukulainen. Seuraavana puhujana oli Amnestyn Euroopan-toimiston Nicolas Berger. Vastamielenosoittajia ei näy. Kolme rekkaa odottaa lähtöä, joka tapahtuu klo 17 Suomen aikaa. Poliisilla ei ole autokolonnaa eristämässä amrssireittiä, vaan reitti on eristetty nauhoin ja mellakka-aidoin.

Polisii joutui poistamaan marssireitiltä vain muutaman auton. Aamupäivän aikana poliisi on asentanut paljon tarkkailukameroita reitin varrelle. Suurempi poliisimiehitys on isoissa risteyksissä. Oktogon-risteyksessä kohdataan useita vastamielenosoituksia. Oktogon on n. puolivälissä reittiä. Siellä on mm. kristillisdemokraattien nuorisojärjestö. Järjestön puheenjohtaja sanoi, että meneillään on eurooppalaisten homojärjestöjen "road-show".

Poliisi varoittelee kulkueen osanottajia siveettömyydestä. Homojärjestöjen mielestä se on poliisin harjoittamaa syrjintää.

Tänään pride-marssi Budapestissa, hieman historiaa


Ennen vuotta 2006 Budapestin pride-paraati sai edetä rauhallisesti. Vain muutama satunnainen mielenosoittaja oli reitin varrella. Tilanne muuttui vuonna 2006. Ääärikansallinen Jobbik-puolue oli perustettu 2003, mutta vasta keväällä 2006 se osallistui parlamenttivaaleihin. Kannatus jäi 2,2%:iin. Puolue kuitenkin terästi toimintaansa ja suuntasi propagandansa homoja, juutalaisia ja mustalaisia vastaan. Kesällä 2006 olivat ensimmäiset organisoidut vastamielenosoitukset pridetapahtumien liepeillä. Tosin joukot olivat silloin vielä pieniä.

Natsimieliset äärioikeistolaiset kuitenkin rohkaistuivat, ja lokakuussa 2006 Budapstissa oli suuret mellakat, joissa yritettiin mm. vallata radiotalo. Poliisi joutui vaikeaan tilanteeseen, ja edelleen oikeudessa selvitellään noita mellakoita. Nykyinen hallitus on yrittänyt nostaa oikeusjutun sen ajan sosialistista pääministeriä vastaan, jotta tämä poliittinen vastustaja saataisiin telkien taa. Asia on lähiviikkoina taas otsikoissa, kun entiseltä pääministeriltä puretaan parlamentaarinen koskemattomuus.

Tästä alkoivat levottomat ajat. Ääripuolue Jobbik alkoi saada laajaa kannatusta. Silloinen pääministeri oli epäsuosittu. Jobbikin esittämät viholliskuvat olivat selkeän yksinkertaisia: juutalaiset, mustalaiset, homot.

Vuoden 2007 priden avajaisissa ensimmäinen poliitikko tuli kaapista. Valtiosihteeri Gabor Szetei kertoi olevansa homo. Hän työskenteli pääministerin toimistossa. Pride-paraati sai kintereilleen satoja vastustajia. Kananmunat, hiekalla täytetyt pussit ja pullot lentelivät. Poliisi pidätti kahdeksan vastamielenosoittajaa. Levottomuudet jatkuivat myöhäiseen yöhön, ja joukiot hakkkasivat juhlista palaavia homoja. Yksi valokuva sai jopa palkintoja. Siinä saksalainen pride-vieras on joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Pari ihmistä joutui sairaalahoitoon.

Kuva
http://nol.hu/kep/74098

Vuonna 2008 kristillisdemokraatit nostivat haloon pride-julisteesta. Siitä oli löytynyt kaksi "puolialastonta pikkupoikaa". Poliisi yritti kieltää marssin keskellä kaupunkia, mutta asianajajien ja poliitikkojen painostuksesta kielto peruttiin. Väkivalta koveni, ja 2008 käytettiin molotovin cocktaileja yhteen homobaariin ja homosaunaan. Tapahtumasarja on paraikaa oikeudessa. Pride-marssi pidettiin poliisiautojen suojassa, eikä tapahtumalla juuri ollut silminnäkijöitä.

Vuonna 2009 äärioikeiston toiminta entisestään tehostui. Nyt prideä vastaan lähdettiin yhtenä suurena rintamana. Parlamentin puheenjohtaja vaati koko marssin kieltämistä. Marssi oli lokakuussa, ja koulut olivat jo alkaneet. Oli vaara, että koululaiset joutuvat näkemään homoja paraatissa.

Vuonna 2010 marssireittiä lyhennettiin poliisin vaatimuksesta. Poliisi kertoi, että poliisiautoja ei ole saatavilla riittävästi, koska niitä tarvitaan muualla tulva-alueilla. Vastamielenosoittajat olivat Oktogon-aukiolla, ja pride-marssi käännytettiin takaisin ennen Oktogonia.


Suomalaisia mukana

Tänään Budapestissa on mukana myös suomalaisia. Puhelinraportti saadaan n. klo 18


13.6.2011


Budapestin pride-viikko alkoi

Budapestin pride-viikko alkoi sunnuntai-iltana. Avajaistilaisuudessa oli mukana USAn suurlähetystön edustaja Timothy A. Betts, joka korosti tasa-arvon tärkeyttä. Hän muistutti, miten Hillary Clinton homofobian vastaisena päivänä vaati syrjinnästä ja vihasta luopumista.

Pride-kulkue on ensi lauantaina 18. kesäkuuta. Siinä on mukana n. 50 henkeä Amnestyn kansainvälisessä ryhmässä. Aktivisteja on mukana ainakin Tanskasta, Saksasta, Ranskasta, Hollannista, Norjasta, Tsekistä, Puolasta ja Liettuasta. Amnestyn Euroopan toimiston johtaja Nicolas Beger puhuu kulkueen lähtötilaisuudessa.


Pride-kulkueelle on vaadittu kieltoa

Kulkue on aiheuttanut monenlaista polemiikkia. Kevättalvella kulkueen järjestäjät pidensivät kulkueen reitin parlamenttitalon viereen. Poliisi kuitenkin kielsi koko kulkueen. Kansainvälinen rekatio oli nopea ja tyrmäävä. Poliisi korjaili: kielletään vain parlamenttitalon lähelle pääsy. Asia meni oikeuteen ja oikeus päätti pikaisesti: prideparaati saa marssia parlamenttitalolle saakka.

Viime viikolla äärikansallinen ja vähemmistövihamielinen Jobbik-puolue vaati koko paraatin kieltämistä. Jobbikin Budapestin paikallinen johtaja kääntyi asiassa sisäministerin puoleen ja piti asiasta lehdistötilaisuuden viime keskiviikkona. Hänen mukaansa kulkue ärsyttää ja häiritsee tavallisia ihmisiä. Onpa vaarana, että kulkueen osanottajat syyllistyvät laittomuuteen, esim. hyvän maun vastaiseen toimintaan.


Kananmunien heittely


Vuonna 2008 kananmunien heittely pride-marsisjoiden niskaan aiheutti paljon puhetta. Silloin oikeudessa todettiin, että se kuuluu vapaan mielipiteenilmaisun piiriin. Monien mielestä sellainen lain tulkinta oli pöyristyttävää. Myöhemmin lakia tiukennettiin. Vuoden 2008 vastustajajoukoissa ollut mies sai viime viikolla valtiolta korvausta puoli miljoonaa forinttia (lähes pari tuhatta euroa?) siitä, että häntä kananmunien viskelyn vuoksi pidettiin säilössä kolme päivää. Kananmunien viskely ei tuota ruumiillista vahinkoa, joten pidättäminen oli perusteetonta. Mies itse sanoo, että hän piti kananmunia laillisena vastalauseen muotona. Hän kärsi kovasti pidätysajasta. Töissä ihmeteltiin, kotona lapset odottivat isää, ja kaikkea muutakin. Viime vuosina heittelijät on pidetty niin kaukana, etteivät munat lennä pridemarssijoiden niskaan.


Torstaina yleinen mielenosoituspäivä


Torstai on Budapestissa mielenosoituspäivä. Mm. poliisit, palomiehet, ensiapumiehet, rajavartijat, jne. ovat käynnistäneet lakkoliikkeen. Monilla näistä ammattialoista eläkeikä on ollut tavanomaista alempi. Nyt uusi kansallisoikeistolainen hallitus on laatinut uuden perustuslain, joka kieltää eläkkeet alle 62-vuotiailta. Ilmeisesti eläkkeiden maksu lakkaa ja varhaiseläkeläiset pannaan sossuluukulle. Töihin heistä harva pääsee.

Sama joukko piti jo aikaisemmin mielenosoitusta, ja pääministeri Viktor Orban kieltäytyi kaikista keskusteluista heidän kanssaan; hän ei halua keskustella "klovnien" kanssa.


Unkarilla haluja vetää rajat uusiksi

Unkari menetti laajoja alueita Trianonin rauhassa 1920. Nyt on käynnistetty kansallinen herätysliike, jossa menetettyjä maita halutaan takaisin. EUssa ei uskota, että Unkari turvautuu sotavoimiin. Mutta muuten puheet ovat kovia. Maita pitää saada takaisin Romanialta, Slovakialta ja ehkä eteläisiltä naapureita myös.

Tulee mieleen suomalainen kampanja Karjalan takaisin saamiseksi. Puhemies Uosukainen halusi Karjalan takaisin - tyhjänä.

Abortin vastainen kampanja tuomittiin EU:ssa

Pääosin EU-rahoilla Unkarissa käynnistettiin abortin vastainen kampanja. Kaikkien lasten on synnyttävä, ja jos äiti ei voi lasta pitää, se on annettava adoptiolapseksi. EU ei ole hyväksynyt avustusrahoja sellaiseen käyttöön. Asiaa ovat protestoineet mm. hollantilainen meppi Sophie in’t Veld ja suomalainen meppi Sirpa Pietikäinen. He ovat molemmat Europarlamentin HLBTI-intergroupin jäseniä. Intergroup on homo-, lesbo- ja transiasioita seuraava tukiryhmä.

Unkarin on poistettava kaikki abortinvastaisen kampanjan julisteet, tai tulee sanktioita
http://ranneliike.net/teema/unkari-menossa-kohti-aborttikieltoa?srt=0&cid=1&aid=5542

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • Tosse
  • 16.6.2011, 2.03
Aika propagandistinen kirjoitus, ainakin siltä osin kun väitetään Suomessa olleen joku "kampanja Karjalan takaisin saamiseksi". Vielä kehdataan yhdistää puhemies Riikka Uosukainen tällaiseen! Olen elänyt Suomessa jo n. puoli vuosisataa, enkä ole tällaisia "kampanjoita" nähnyt!