Amerikkalainen suosittu uutis-blogisivusto lopetti

  • Uutinen
  • Sattumat
  • vaeltaja2006
  • 4

Runsaat viisi vuotta ehti toimia uutis- ja viihdesivusto Queerty, jolla kuukausittain on ollut miljoona lukijaa. Viime viikonvaihteessa se lopetti toimintansa. Jo aikaisemmin queerty-tiimiltä tuli tietoja teknisistä ongelmista. Sunnuntaina Queertyn perustaja David Hausleib lähetti ystävilleen ja tutuilleen viestin, jossa hän kertoi sivuston lopettamisesta. Viime vuonna sivusto siirrettiin belgialaiselle serverille ja uudelle tiimille, kun perustaja joutui keskittymään muihin projekteihin.Teknisten ongelmien ilmaannuttua uusi tiimi päätti, ettei toimintaa enää jatketa,

Queerty on ollut maineikas, koska sen kommentaarit ovat olleet kuuluisia ja usein myös pelättyjä. Alkuaikojen tekstejä löytyy vielä arkistosta, mutta heinäkuusta 2008 alkaen kaikki uusi on kadonnut.

Mitä tapahtuisi, jos ranneliike eräänä päivänä päättäisi lopettaa? Sivustolla on vuosikymmenen ajalta mm. laajat uutisarkistot. Ranneliike.netin päätoimittaja Sami Mollgren vastaa näin:


Vanhan bittiviidakon sananlaskun mukaan kerran nettiin laitettu pysyy siellä ikuisesti, eikä nettiin kerran laitettua saa pois vaikka kuinka haluaisi. Tämä lienee pääosin totta, mutta kadonneen tiedon metsästäminen ja palauttaminen järkeväksi kokonaisuudeksi jälkikäteen voi olla hyvinkin haasteellista.

Ranneliike.netin sisällöstä otetaan säännöllisesti asianmukaiset varmuuskopiot, mutta toistaiseksi pakettia sisällöstä ei ole toimitettu millekään erityiselle viralliselle taholle arkistoitavaksi. Kymmenessä vuodessa on tosiaan kertynyt varsin mittava kokonaisuus uutisia, haastatteluja, keskusteluja, mielipiteitä ja muuta sateenkaarevaa ajankuvaa. On todella perusteltua esimerkiksi kerran vuodessa toimittaa varmuuskopio sisällöstä useammallekin taholle arkistoitavaksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Paperilehtien tai yksittäisinä julkaisuina ilmestyvien nettilehtien arkistointi vuosikerroittain on yksinkertainen asia. Ranneliike.netin tyyppisen jatkuvasti päivittyvän kokonaisuuden arkistointi taas ei ole aivan niin suoraviivaista. Toki se onnistuu kopioimalla koko kovalevyn sisältö, mutta helppo tietoon käsiksi pääseminen vaatii vastaavanlaisen ympäristön kuin missä sivusto alkuaan on ollut.

Tämä arkistointiprojekti on asia, jota täytyy käsitellä lisää ja etsiä mahdollisimman sopiva ja jälkipolville helppo tapa päästä käsiksi arkistoituun materiaaliin.

4 kommenttia

Copy/paste ja tulosta...ja ööö-mappiin?
Muutamat keskustelut, jossa itse olen ollut aktiivisena olen arkistoinut - tosin nyt sentään jälkipolville..
Aikalaiset usein aliarvioivat aikakautensa merkitystä.