Wikileaks-vuotaja siirretään toiseen vankilaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 3

20.4.2011 Manning siirretään pois turvasellistä

USAssa armeijan edustajat ilmoittavat tiettävästi tänään keskiviikkona virallisesti, että wikileaks-vuodoista epäilty Bradley Manning siirretään Quanticosta Kansasissa sijaitsevaan sotilasvankilaan.Hänen kohteluaan on laajasti pidetty ihmisoikeuksien vastaisena. Mm. Amnesty International on valittanut Manningin kohtelusta. Saksan parlamentin ihmisoikeusvaliokunta valitti asiasta viimeksi Barack Obamalle.

12.4.2011 Manningia nöyryytetään turvasäilössä

Toisille Bradley Manning on sankari, toisille petturi, joka ansaitsee kuolemanrangaistuksen. Manningin uskotaan vuotaneen Wikileaksille satoja tuhansia asiakirjoja. Manningin vankilaolot alkavat muistuttaa epäinhimillistä nöyryyttämistä ja kidutusta. Hän odottaa oikeudenkäyntiä sotilasvankilassa Quanticossa Virginian osavaltiossa. 250 huomattavaa amerikkalaista tiedemiestä on nyt protestoinut nöyryyttävää ja epäinhimillistä kohtelua vastaan. Spiegel-lehti kertoo asiasta.

Kirjeessä tiedemiehet kirtisoivat vankilaolosuhteita. Vangin käsittely on laitonta ja vastoin perustuslakia. Kyseessä alkaa olla kidutus. Manning pidätettiin toukokuun lopussa 2010. Hän on ollut vankilassa erityisen turvallisuusluokan vankina. Hän viettää 23 tuntia päivässä minisellissään. Liikuntatunnin hän käyttää toisessa sisätilassa. Maaliskuusta alkaen hän on joutunut nukkumaan täysin alasti. Aamulla myös tarkastus oven edessä on alasti. Tämä menettely koskee vain tätä yhtä vankia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tiedemiesryhmä esittää paheksumisensa näitä vankilaoloja vastaan. Heidän avoin kirjeensä julkaistiin New York Review of Booksissa. Allekirjottajien joukossa on tunnettuja tiedemiehiä Harvardista, Yalesta, Berkelystä ja Princetonista. Allekirjoittajana on mm. Laurence Tribe Harvardin yliopistosta. Hän oli mentorina Obamalle ja tuki Obaman vaalikampanjaa vuonna 2008. Viime vuonna hänestä tuli oikeusministeriöön neuvonantaja. Hän luopui virastaan joulukuussa 2010 "lääketieteellisistä syistä".

Tribe sanoi Guardianille, että hän allekirjoitti kirjeen, koska Manningia käsitellään häpeällisesti ja perustuslain vastaisesti. Manningilta on poistettu oikeudet ilman oikeudenkäyntiä. Hän joutuu jo nyt kärsimään julmaa ja epätavallista rangaistusta. Kovinkaan rikollinen ei joudu vastaavaan nöyryytykseen. Tiedemiesten kirje on ikävä Obamalle, arvelee Guardian. Obama on väittänyt, että Manningia kohdellaan asiallisesti.

Obamaan kohdistuu yhä enemmän paineita Manningin kohtelun takia. Viime kuussa ulkoministeriön tiedottaja Philip Crowley erosi annettuaan vankilaoloista kiistanalaisen kommentin. Crowley oli kutsunut Manningin vankilaoloja lähiystäväpiirilleen naurettaviksi, tyhmiksi ja kontraproduktiivisiksi. Silloin oli kerrottu, että Manning saa nukkua vain alasti.

Ihmisoikeusryhmät ja jotkut poliitikot ovat lausuneet mielipiteitään Manningin vankilakohtelusta. Demokraatinen edustaja Dennis Kucinich sanoi, että nyt on Abu Graib saatu Amerikan mantereelle. Myös amerikkalaiset oikeusoppineet kritisoivat avoimesti sotilaan kohtelua. Ja YK:ssa on aloitettu selvitystyö.

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • mahdollisuuksien maa
  • 13.4.2011, 12.38
Eiköhän USA tuon asian kuntoon laita, sillä sehän toimii maailmalla demokratian ja ihmisoikeuksien puolustajana ... vai oliko se sittenkin, amerikkalaisten etujen ajajana, hinnalla millä hyvänsä, ihmisoikeuksista ja demokratiasta viis välittämättä?
Taitavat olla opettaneet jenkit nuo vankilamenettelyt myös pohjois-korealaisille ja muille.
Erityisterveiset Alexander Stubbille joka on useaan kertaan hehkuttanut kuinka meillä on USA:n ja sen liittolaisten kanssa yhteinen arvomaailma...