Saksa: Liberaalien johtaja Westerwelle väistyy

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 2

3.4.2011 Westerwelle väistyy syrjään puoluejohtajan paikalta

Tänä iltana kerrotaan, että Guido Westerwelle ei jatka puolueensa johdossa. Ulkoministerinä hän jatkaa. Lyhyessä ajassa vapaiden demokraatttien FDP:n (liberaalit) kannatus on pudonnut 14%:sta 5%:iin.

30.3.2011 Westerwellen asema puolueensa johtajana horjuu

Saksan liberaalit eli FDP kärsi pahat takaiskut viime viikonvaihteen osavaltiovaaleissa. Sunnuntaina tuntien ajan jännitettiiin, pääseekö puolue lainkaan Baden-Württembergin paikalliseen parlamenttiin vai putokaako se alle äänikynnyksen. Niukin naukin päästiin mukaan 5,3%:lla. Rheinland-Pfalzin vaaleissa liberaalit putosivat pois.

Liberaalien puoluejohdossa on alkanut kuulua arvostelevia ääniä: Guido Westerwellen on tehtävä tappioista johtopäätös ja erottava. Westerwelle on luvannut, että huhtikuun 11. päivänä hän kertoo puolue-elimille, miten jatkossa toimitaan. Toukokuun 12. päivänä liberaaleilla on tärkeä puoluekokous. Muualla puolueessa on jo tapahtunut henkilömuutoksia: Hävinnyt Rheinland-Pfaltzin paikallinen puolueen puheenjohtaja ilmoitti mennellä viikolla erostaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Liberaalien puheenjohtajisto yrittää kuitenkin kaikin keinoin välttää henkilöön menevät väittelyt puolueen puheenjohtajasta. Ehkä ei haluta, että aletaan repostella Westerwellen ulkonäköä, puhetapaa ja homoseksuaalisuutta. Westerwelle itse on sanonut, että hän jatkaa työntekoa sydänverellään, mutta haluaa, että asiasta keskustellaan. Focus-lehti otsikoi jo: Westerwelle ei pidä mahdottomana väistymistään syrjään. Welt-lehti haastatteli entistä liberaalien johtajaa Wolfgang Gerhardtia ja tämä sanoi, että puolue on kriisissä ja Westerwellen johtajuus on syynä.

Westerwelleä on jo pitkään arvosteltu puolueen sisällä. Myös homopiireissä kritiikkiä on tullut. Vaikka liberaalit ovatkin tehneet joitain parannusehdotuksia HLBTI-ihmisten suuntaan, aistitaan, että liberaalit ovat kokonaan Kristillisdemokraattien talutusnuorassa. Kristillisdemokraatit estävät kaikki lakiuudistukset. Siinäkin suhteessa on jo alistuttu, että puoliso, herra Mronz, ei lähde ulkoministerinsä kanssa valikoimatta jokaiseen maahan vierailulle.

Näin Westerwelle nousi ulkoministeriksi

2 kommenttia

Kyse on tyytymättömyydestä liberaalien hallituksessa aikaansaannoksia kohtaan. Puolue ei halua vaihtaa johtajaa kesken hallituskauden, sillä se olisi epäluottamuslause istuvaa hallitusta kohtaan. Suo siellä vetelä täällä.

Kyse ei ole mitenkään homoudesta. Jos liberaalit ovat jumissa Westerwellen kanssa siksi, että hän on homo, niin ei homoja kannattaisi missään tapauksessa valita johtoon. Eihän heistä pääse edes eroon, kun olisi syytä...
Sattumanvaraisesti käsiin Berliinissä osuneiden lehtien ja kuullun sähköisen median Westerwelle-jutuissa ei yhdessäkään viime viikon mittaan ja nyt maanantaina mainittu puoluejohtajan homoudesta. Tietenkin jossain on voinut ollakin, mutta pääsääntöisesti sukup suuntaus ei ole mielenkiintoinen aihe. CDU-CSU:n kanssa hallituksessa olo tietenkin merkitsee aika tiukkoja mahdollisuuksien rajoja. - Saapa nähdä piakkoin Suomessa, pystyvätkö käänteisesti persut estämään hallituksen vähemmistöpuolueena kehityksen tai jopa saamaan aikaan taantumaa.