Konservatiivien paine koululaitokseen kasvaa Ontariossa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto

Kanadan Ontarion liberaalihallitus yrittää väistellä konservatiivien paineita koululaitoksessa. Taannoin pääministeri Dalton McGuinty joutui peruuttamaan pitkään valmistellun seksiopetushankkeen konservatiivien polkaistua nopeasti laajan kampanjan sitä vastaan. Nyt on noussut uutisiin hetero- ja homo-oppilaiden yhteiskerhojen (GSA eli Gay Straight Associations) kielto useissa katolisissa kouluissa. Linja on vastoin opetushallinnon määräyksiä, mutta hallitus on hiljaa.

Ontariossa on kaksi rinnakkaista julkisesti rahoitettua koulujärjestelmää, toinen yleisille koululautakunnille, ja toinen katolisille koululautakunnille. Yksityiskoulut ovat sitten asia erikseen. Kanadassa ei ole valtakunnallista opetusministeriötä, vaan opetusalaa hallinnoidaan provinsseissa. Kenenkään ei ole pakkoa lähettää lapsiaan katoliseen kouluun. Kaikkialla on tarjolla sekä uskontoneutraali julkinen koulu että katolinen koulu.

New Democrats –puolue on ottamassa koulukerhojen asiaa esille provinssiparlamentissa. Tilanne on liberaaleille vaikea. Syksyllä ovat tulossa provinssivaalit ja konservatiiveille povataan voittoa. Liberaalipuolue on viestittänyt epävirallisesti gay-aktivisteille, että katolisten koulujen tilanteeseen puuttuminen olisi nyt itsemurhaa, mutta että puolue ”hoitaisi asian saatuaan uuden mandaatin”, joskus 2012 tai 2013. Toisin sanoen, kokonaistilanne on niin vaikea, että yksittäisiin taisteluihin ei nyt kannattaisi ryhtyä.

GSA-yhdistysten sallimista on vastustettu kovin sanoin. Toronton lähellä sijaitsevan Haltonin katolisen koululautakunnan puheenjohtaja sanoi, että kouluissa ”ei sallita natsikerhojakaan”. Toisen lautakunnan edustaja sanoi, että GSA-kerhoja ei kielletä, mutta niissä on noudatettava katolista oppia.

Voimassa olevat opetushallinnon määräykset mahdollistaisivat katolisten koululautakuntien kurittamisen, mutta poliittista tahtoa siihen ei ole. Mahdollinen syksyllä valtaan tuleva konservatiivihallitus voi joka tapauksessa muotoilla määräykset uudelleen. Opetusministeri Leona Dombrowsky on hiljaa.

Viime vuosikymmenen alussa vallassa ollut Harrisin konservatiivihallitus kaatui mm julkisen koululaitoksen supistusten takia. Liberaalit saivat toisen neljän vuoden jatkon 2007 paljolti siksi, että tietoon tuli konservatiivien suunnitelmia tukea yksityiskouluja julkisin varoin. Yleinen mielipidejakauma on kuitenkin nyt siirtynyt konservatiivien suuntaan.

Liberaalien koulutuspolitiikan julkisuuskuva sai väistämättä sävyä siitä, että Ontarion edellinen opetusministeri Kathleen Wynne elää parisuhteessa naisen kanssa. Hän siirtyi kulkulaitosministeriksi jo ennen kiistellyn sukupuolivalitusopetussuunnitelman julkistamista. Ontarion politiikan tasa-arvoasioiden mielipideilmastoa osoittaa se, että konservatiivijohtaja Hudak ilmoitti yksikantaan jäävänsä pois eräästä mediatilaisuudesta, ”jos samassa huoneessa on Wynne”. Ministeri Wynnellä on sattumoisin kytkentä suomalaissiirtolaisiin sikäli, että hänen vaalipiiritoimistonsa sijaitsee suomalaisen vanhainkodin katutason liikehuoneistossa ja talon asukkaat tuntevat hänet hyvin. Viereisestä ovesta mennään kaupungin ilmeisesti ainoalle suomeksi hoitavalle lääkäriasemalle.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta