Parlamentin tahto käveli yli konservatiivien linjan Kanadassa: Homot ja lesbot palautettiin kansalaisoppaaseen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto

Kanadan kansalaisen oppaaseen ”Discover Canada” on palautettu yksi lause homoseksuaaleista. Konservatiivihallitus oli poistattanut kaikki viittaukset viime keväänä. Lähinnä demareita vastaavan New Democrats -puolueen maahanmuuttaja-asioiden vastaava Olivia Chow teki parlamentti-aloitteen tietojen palauttamiseksi ja se meni parlamentissa läpi. Konservatiiveilla ei ole enemmistöä.

Talvella ilmestyneessä ensimmäisessä korjatussa laitoksessa oli vain kuva uimari Mark Tewksburystä ja mainita, että hän on huomattava homojen ja lesbojen asian edistäjä. 14.3 julkaistussa toisessa painoksessa on lisäksi yksi virke. Osastoon Monimuotoisuus sijoitettu maininta kertoo, että monimuotoisuus käsittää mm homot ja lesbot kanadalaiset, “joilla on lain alla täysi suoja ja tasa-arvoinen kohtelu, mihin kuuluu myös pääsy siviiliavioliittoon”.

Liberaalien Justin Trudeau arvosteli käsitteen siviiliavioliitto tuuppaamista oppaaseen. Trudeau huomautti, että Kanadassa pääsee samasukupuolisesti avioon myös joissakin kirkoissa. Nykyisen hallituksen keskeisistä ministereistä monet ovat helluntailaisia (pentecostal) ja se yhteisö ei homoliittoja hyväksy. Ilmeisesti uskonnollisten yhteisöjen erimielisyyden tuominen esille olisi ollut konservatiiveille liikaa.

Ennen homotietojen poistamista viime keväänä virkamiestason luonnoksessa kerrottiin gay liberationin keskeisistä saavutuksista, alkaen homoseksuaalisuuden lainvastaisuuden poistamisesta vuonna 1969. Sukupuolineutraali avioliitto säädettiin Kanadassa 2005.

Kanadan median mukaan siirtolaisministeri Kenney oli henkilökohtaisesti vaikuttanut tietojen poistamiseen vuosi sitten. Kenney kuitenkin kiisti tiedon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Maahanmuuttajan opas on kansalaisuutta hakevalle asetettavan kokeen oppikirja. Kansalaisuutta hakevan oletetaan tuntevan kirjan sisältö ja kaikki kysymykset perustuvat siihen. Koe suoritetaan vasta kansalaisuutta haettaessa, ei siis siirtolaiseksi pyrittäessä. Kansalaisuuskokeeseen voi mennä asuttuaan siirtolaisena maassa kolme vuotta. Määräaikaisilla luvilla maassa olevat eivät voi hakea kansalaisuutta.

Alussa mainittu Mark Tewksbury voitti kultaa ja pronssia Barcelonan olympialaisissa 1992. Hän ilmoitti olevansa homo vuonna 1998.

Konservatiivit ilmoittivat vuoden 2006 vaalien alla vievänsä avioliittolain uuteen äänestykseen. Näin tapahtuikin, mutta suuri enemmistö oli nykyisen lain kannalla. Osa konservatiiveista jäi pois äänestyksestä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!