Viro: Facebook koettaa sulkea homojen suita juuri vaalien alla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 5

21.02.2011
Facebookissa jatkuu homojen mielipiteiden sensurointi. Ulrika Laan postitti tänään omaan blogiinsa tekstiä asenteista homoja kohtaan. Teksti poistettiin jälleen saman tien.

16.02.2011
Viron homot ovat saaneet mielipiteilleen lisää näkyvyyttä Postimees-lehden kautta.

Virosta pastori Heino Nurk raportoi, että Ulrika Laanin kirjoitus julkaistiin vihdoinkin Viron suurimmassa Postimees-päivälehdessä. Nurk kertoo, että kirjoitukseen on tullut runsaasti lukijapalautetta. Niistä enemmistö on ollut myönteisesti asennoituneita.

05.02.2011 19:26

"Cyber war over homosexuality" otsikoitiin Virosta tulleessa viestissä. Siinä kerrotaan homojen oikeuksia käsitteleviä Facebook-keskusteluja ja vastaavia suljetun internetissä juuri ennen vaaleja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Täysin asiallista tekstiä ja keskusteluja on suljettu tai poistettu. Ensimmäiset Suomeen kantautuneet tiedot viittaavat siihen, että homoja yritetään estää julkisesta keskustelusta. Tietolähteeni mukaan Facebook-sulkuja on koetettu saada peruutetuiksi, mutta se on hyvin hidasta. Viro, verrattuna muihin Baltian maihin, käyttää Facebookia erittäin aktiivisesti ja laajasti. 1,3 miljoonaisesta kansasta muutaman kuukauden takaisen tiedon mukaan Facebook-käyttäjiä on jo yli 200 000. Facebook-sensuuri haittaa homoja erittäin pahasti, samoin demokratiaa ja avointa keskustelua. Esimerkiksi alla olevasta linkistä aukeavan Ulrika Laanin kirjoituksen "Homo Sexual Homo Sapiens" linkitys on kokonaan estetty Facebookissa.

**************

Viro valmistautuu 6. maaliskuuta 2011 pidettäviin parlamenttivaaleihin. Online (!) ennakkoäänestys alkaa jo 24. helmikuuta. Monet vähemmistöryhmät eivät ole saaneet ääntään kunnolla kuuluville, koska heiltä puuttuu rahan lisäksi kokemusta. Tulevia vaaleja on kuvailtu tylsiksi ja ei kiinnostusta herättäviksi. Virosta arvioidaan, että nykyinen hallituspuolue ilmeisesti tulee voittamaan vaaleissa. Monet yksittäiset ehdokkaat ovat siirtyneet vihreiden listoille. Vaaliteemoja ovat mm. tasavero vaiko liukuva veroasteikko, ilmainen, vaiko maksullinen korkeakouluopetus, taloudellinen tuki äideille. Mikään esille nostetuista teemoista ei tunnu kiinnostavan äänestäjiä erityisesti.

Homojen oikeudet eivät ole mahtuneet keskusteluun. Reformipuolueessa ollaan puolesta ja vastaan parisuhdelaista. Pieni IRL-puolue vastustaa parisuhdelakia. Keskerakond-puolue ei ole päättänyt kannastaan. Sosiaalidemokraatit ovat parisuhdelain kannalla.

****************

Ranneliike aikoo pitää silmällä Viron vaaleja edeltävää tilannetta homojen kannalta ja uutisoi myöskin kiinnostavista seikoista.

Kuvat kirjoittajan.

Tarton raatihuone talvella 2010

Ulrika Laanin kirjoitus suoraan hänen blogistaan

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • Ulrika Laan
  • 5.2.2011, 21.04
Kiitos Juhani! Toivottavasti asiat ovat vähän paremmin Suomessa.

Ulrika
Minusta uutiset Virosta yrityksistä rajoittaa julkista keskustelua ovat erittäin vakavia ja huolestuttavia.

Ulrika Laanille ja muillekin sateenkaari-ihmisten puolesta Virossa työskenteleville toivon jaksamista. Olosuhteet eivät ole helpot työnne kannalta.

Suomessa on ehkä menty toiseen ääripäähän sananvapaudessa. Yhden kansanedustajan (kristillisten Päivi Räsäsen) ikävät kommentit julkisuudessa homoista ja heidän oikeuksistaan osuivat otolliseen maaperään ja kymmeniä tuhansia luterilaisen kirkon jäseniä äänesti jaloillaan. Se ei luultavasti ollut hänen tavoitteensa, mutta pahaa jälkeä syntyi.