USA: Papillomaviruksen aiheuttamat suun alueen syövät ohittaneet tupakanpoltosta aiheutuneet syövät

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • (päivitetty )
  • JuhaniV
  • 3

CNN:n uutisessa kerrotaan alle viisikymppisten amerikkalaisten suusyöpien aiheuttajista ihmisen papillomaviruksen ohittavan tupakan aiheuttamat suusyövät. Tieteellisessä kokouksessa esitettiin tutkimus, jonka mukaan 64% nielun alueen syövistä on saanut alkunsa HPV:sta. Suuseksin lisääntyessä mahdollisuus saada HPV lisääntyy. Lähes jokaisella suusyövän saaneella henkilöllä USA:ssa on jokin 130 erilaisesta HPV-kannasta. Käytössä olevilla rokotteilla voidaan estää vain muutamia noista kannoista. Kaikki niistä eivät aiheuta syöpäriskiä. Seurauksena voi olla kasvaimia hyvinkin erikoisissa paikoissa, kuten kynsien alla.

Aikaisemmin sukupuolitautien yhteydessä terveydehoitopiireissä puhuttiin pariskuntien ping-pong -kupasta ja -tippurista. Kun toinen on hoidettu, hän saattoi saada kumppaniltaan itse ensiksi tartuttamansa taudin takaisin. Ainakin Suomessa saatettiin tippurin ja kupan löydyttyä hoitaa varmuuden vuoksi kumpaakin samaan aikaan. Nyt on havaittu ping-pong HPV:tä aivan samalla periaatteella kuin noiden "klassisten" sukupuolitautienkin kohdalla.

Tutkijat eivät ole pystyneet toteamaan, tarttuuko HPV suudelman kautta. Tutkimustuloksia ei ole riittävästi, että voitaisiin sanoa vielä mitään suuntaan taikka toiseen.

CNN:n uutisen mukaan kahdella menetelmällä voidaan vähentää tartuntariskiä merkittävästi, vaikkakaan ei kokonaan: kondomin käyttö ja ympärileikkaus.

29.01.2011
Eräät tutkijat epäilevät viime vuosikymmenten aikana lisääntyneiden suun ja niskan syöpien aiheuttajaksi ihmisen papillomavirusta (HPV).

Keski-ikäisten ja nuorempienkin amerikkalaisten keskuudessa viime vuosikymmeninä lisääntyneiden kielen tyven ja nielurisojen syöpien syyksi on tullut vahvaa näyttöä, että syynä olisi papillomavirus. Arvellaan seksuaalisten tapojen muuttumisen olevan tähän syynä. Tutkija toteaa, että tällä hetkellä Yhdysvalloissa todettujen nielurisasyövän saaneilla henkilöillä on huomattavan usein HPV.

Selitys tälle ilmiölle saattaa olla seksitapojen muuttumisessa aikaisemmista sukupolvista. Isovanhempien ikäluokissa suuseksiä ei pidetty niin sallittuna kuin nykyisin.

Vuonna 2007 New England Journal of Medicine teki tutkimuksen nuorista pään ja niskan syövän saaneista henkilöistä. Tutkimuksen mukaan kuusi tai useampi suuseksipartneria henkilön elämän aikana kasvatti riskiä saada pään alueen syöpiä 3,4 kertaiseksi. Näitä ovat kielen tyven, suun takaosan ja nielurisojen syövät.

Edellä oleva koskee sekä naisia, että miehiä, siis vulvan taikka peniksen kanssa tapahtuvaa suuseksiä.

Epäillään HPV:n voivan aiheuttaa edellä kuvattuja syöpiä myös syvien kielisuudelmien seurauksena.

Näitä syöpiä voidaan hoitaa tuloksellisemmin kuin tupakan ja alkoholin aiheuttamia suun alueen syöpiä.

Uutisen lopussa todetaan, että vaikka olisit 20-30 vuotias ja huomaat kyhmyn niskassasi, se olisi syytä lääkärin tarkistaa.

Lähde: Yahoo News

Yahoo News -uutinen otsikon aiheesta
CNN:n uutinen suusyövistä ja HPV:sta

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • Jep
  • 30.1.2011, 15.58
HPV:n aiheuttamia erilaisia syöpiä ja kondyloomia vastaan voi nykyään suojautua ottamalla rokotteen.
Rokote toimii käsittääkseni toimii, jops sen ottaa ennaltaehkäisevästi, ennen tartuntyaa.

Luulen että hutkijoilta on mennyt hieman arviot nurin. Olisikohan niin, että suuseksin harrastus lienee aina ollut ihan vakio, papillomavirus on vain yleistynyt? Tällä hetkellä kondylooma on yleisin seksiteitse tarttuva tauti etenkin nuorilla aikuisilla.