Poppers saattaa vaurioittaa näköä

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 1

PÄIVITETTY: Ranskalaiset lääkärit ovat raportoineet useista poppersiin yhdistetyistä silmien vaurioista. Tiedetään myös, että poppers aiheuttaa neurologisia häiriöitä.

New England Journal of Medicine julkaisi raportin, jossa kerrotaan vakavan silmävaurion saaneista potilaista.

Alla olevissa linkeissä Reutersin uutinen ja Hesarin vastaava.

Mitä poppers on?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Wikipedia kertoo, että poppers on yhteisnimitys joukolle alkyylinitriitteja (usein amyylinitriitti tai butyylinitritti), joita käytetään seksistimulantteina ja bilepäihteinä. Poppersia on käytetty etenkin homomiesten parissa, mutta se on tunnettu muissakin väestöryhmissä. Alkyylinitriittien suosio tanssilattioilla on säilynyt 1970-luvun diskoista 1990-luvun raveklubeille. Ainoa lääketieteellinen käyttö amyylinitriitille on syanidimyrkytyksen hoito.

Reutersin uutinen poppersista
HS: Poppers-seksihuume voi vaurioittaa näköä
Wikipediassa poppersista

1 kommenttia

"Visual symptoms do not tend to aggravate over time, but complete recovery may take months, once the patients stop taking the drug,”

Oireet eivät siis pahene ajan myötä (käytön jatkuessa?), mutta oireiden häviäminen voi kestää kuukausia. Ei kauhean vaarallista mielestäni…

En sen kummemmin halua puolustella poppersin käyttöä, vaan totean kuten jo edesmennyt saksalainen lääkäriystäväni: ”Gesund kan es so wie so nicht sein” eli ei sen käyttö ainakaan terveellistä voi olla.

Tämän tuoreen uutisen mukaan nämä silmähäiriötapaukset todettiin ihmisillä, jotka olivat bilettäneet, käyttäneet alkoholia ja poppersia. Löytyisiköhän tuosta bileyhteydestä jokin muu mahdollinen oireet aiheuttava tekijä.

Joskus 80 –luvulla uutisoitiin poppersin olevan Aids –syndrooman yksi mahdollinen aiheuttaja. Silloinkin meni vähän pieleen syy-seuraus -olettama. Poppersia käyttivät paljon samat ihmisryhmät, jotka nykytermein harjoittivat riskiseksiä.