Tutkijat jäljittävät homolintuja

  • Uutinen
  • Sattumat
  • vaeltaja2006

Professori Geoff MacFarlane Newcastlen yliopistosta New South Walesin osavaltiosta (Australia) on tutkinut 93 lintulajia. Hän tuli kolleegoidensa kanssa siihen tulokseen, että viisi prosenttia lintujen seksuaalisesta käyttäytymisestä kohdistuu omaan sukupuoleen. Mutta on lajeja, joilla se on selvästi yleisempää. 20% harmaahanhipareista on urospareja. Yleisesti ottaen uroslinnulla on enemmän homosuhteita, jos uros ei osallistu poikasten hoitamiseen. Erityisesti näin oli tilanne urosten polygaamisissa suhteissa, joissa yhdellä uroksella oli monta naarasta. Monet urokset varmistivat, että naaraat tulevat hedelmöitetyiksi, mutta ne eivät osallistuneet poikasten kasvattamiseen, vaan viettivät aikaa samaa sukupuolta olevien leikeissä. Mitä enemmän jaetaan kasvatusvastuuta molemmille vanhemmille, sitä vähemmän on homoseksuaalista käyttäytymistä. Naarailla homokäyttäytymistä havaittiin vain harvoin.


Homoallianssit

Monet lajit perustavat homoallinasseja. Useammat urokset liittyvät yhteen puolustamaan reviiriään. Samaa sukupuolta olevat parit käyttäytyvät heteroparien tapaan: ne voivat rakentaa pesiä ja kasvattaa poikasia, joita ne ovat tavalla tai toisella saaneet matkan varrella. Homoparit voivat elää yhdessä vuosikausia.

MacFarlane halusi selvittää, onko näitä käyttäytymistapoja myös kädellisillä. Tuloksia julkaistaan Animal Behaviour -lehdessä. Julkisuudessa on viime vuosina puhuttu eniten pingviinien parisuhteista. Bremerhavenin eläintarha joutui kritiikkiryöpyn alle, kun siellä yritettiin muuttaa pingviinien seksuaalista suuntautumista. Suunnanvaihtoyritykset epäonnistuivat.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

(queer.de)

http://www.andreasholgerklein.de/Graugans.html
http://www.newcastle.edu.au/staff/profile/geoff.macfarlane.html
http://www.livescience.com/animals/same-sex-mating-gay-birds-homosexual-animals-100823.html

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!